Prinses Mathilde zou volgens een akte uit het Staatsblad in 2012 enkele opvallende financiële en juridische operaties naar de vennootschap Sagifex hebben gedaan. Volgens het vtm-programma Royalty kon dat er op wijzen dat Mathilde zich de jongste tijd voorbereidde om koningin te worden.

Mathilde heeft in de Ardennen vijf stukken grond ondergebracht in de Sagifex, de vennootschap van haar familie. Het gaat over 66.000 vierkante meter Ardeense bosgrond, met een waarde van om en bij de 50.000 euro.

Ruzie over erfenis

"Het zou kunnen dat de familie d'Udekem alle persoonlijke financiën op orde wil brengen met het oog op de troonswissel die er vroeg of laat zal komen", zei professor Herman Matthijs (VUB).
De vader van Mathilde, Patrick d'Udekem, leefde jaren in ruzie met zijn broers. De ruzie over de erfenis van hun moeder werd in de media uitgevochten.

"Mathilde en haar zussen en broers komen beter overeen en willen dat zo houden. Met het oog op de toekomst is het goed dat de persoonlijke fiscale zaken al in orde zijn", zei journaliste Brigitte Balfoort van Royalty.

Transparantie

Met de publicatie in het staatsblad gaf Mathilde wel een voorzet als het gaat over transparantie over de financiën van de royals.

"Men wil in België al langer een transparanter systeem invoeren qua publieke financiering van de koninklijke familie. Aangezien Mathilde vroeg of laat koningin zal worden, is zij met deze stap voor op de evolutie die sowieso toch gaat komen", aldus nog professor Matthijs. (Belga/TE)

Prinses Mathilde zou volgens een akte uit het Staatsblad in 2012 enkele opvallende financiële en juridische operaties naar de vennootschap Sagifex hebben gedaan. Volgens het vtm-programma Royalty kon dat er op wijzen dat Mathilde zich de jongste tijd voorbereidde om koningin te worden. Mathilde heeft in de Ardennen vijf stukken grond ondergebracht in de Sagifex, de vennootschap van haar familie. Het gaat over 66.000 vierkante meter Ardeense bosgrond, met een waarde van om en bij de 50.000 euro. Ruzie over erfenis "Het zou kunnen dat de familie d'Udekem alle persoonlijke financiën op orde wil brengen met het oog op de troonswissel die er vroeg of laat zal komen", zei professor Herman Matthijs (VUB). De vader van Mathilde, Patrick d'Udekem, leefde jaren in ruzie met zijn broers. De ruzie over de erfenis van hun moeder werd in de media uitgevochten. "Mathilde en haar zussen en broers komen beter overeen en willen dat zo houden. Met het oog op de toekomst is het goed dat de persoonlijke fiscale zaken al in orde zijn", zei journaliste Brigitte Balfoort van Royalty. Transparantie Met de publicatie in het staatsblad gaf Mathilde wel een voorzet als het gaat over transparantie over de financiën van de royals. "Men wil in België al langer een transparanter systeem invoeren qua publieke financiering van de koninklijke familie. Aangezien Mathilde vroeg of laat koningin zal worden, is zij met deze stap voor op de evolutie die sowieso toch gaat komen", aldus nog professor Matthijs. (Belga/TE)