Voormalig premier Mark Eyskens (CD&V) wil komaf maken met de gouden regel van de parlementaire democratie: één stem per kiezer. 'Het huidige systeem garandeert de gelijkheid tussen elke kiezer, maar het is een zeer rudimentaire, zelfs primitieve manier van stemmen', zegt Eyskens in Le Vif.

'De kiezer beschikt slechts over een enkele stem om te kiezen tussen verschillende politieke partijen. Een enkele stem om te kiezen tussen tientallen kandidaten die allemaal tal van oplossingen voorstellen, dat is weinig. De kiezer is vaak een stuk genuanceerder. Het algemeen enkelvoudige stemsysteem laat de kiezer niet toe om de intensiteit van zijn voorkeuren uit te drukken en zijn electoraal gedrag te verfijnen. '

Eyskens stelt daarom in Le Vif voor om aan elke kiezer meerdere stemmen toe te wijzen. Tien, vijftien, twintig stemmen, over het aantal valt te discussiëren, aldus Eyskens. 'Het staat de kiezer vrij om zijn stemmen toe te wijzen aan een enkele lijst of aan een enkele kandidaat of ze te verdelen tussen verschillende kandidaten of verschillende kandidaten', legt Eyskens uit.

Volgens de minister van Staat, die onlangs zijn 51ste boek 'Macht en gezag' uitbracht, laat dit zogenaamde 'puntstemmen' de kiezer toe om zijn voorkeuren te intensifiëren. 'Uit een studie van de Amerikaanse universiteit Harvard blijkt dat het merendeel van de stemmen met dit systeem richting centrum beweegt. Een dergelijke evolutie kan de neiging naar demagogie, populisme en nationalisme een halt toeroepen en het compromis laten terugkeren. De democratie zal aan stabiliteit winnen.' (TE)

Voormalig premier Mark Eyskens (CD&V) wil komaf maken met de gouden regel van de parlementaire democratie: één stem per kiezer. 'Het huidige systeem garandeert de gelijkheid tussen elke kiezer, maar het is een zeer rudimentaire, zelfs primitieve manier van stemmen', zegt Eyskens in Le Vif. 'De kiezer beschikt slechts over een enkele stem om te kiezen tussen verschillende politieke partijen. Een enkele stem om te kiezen tussen tientallen kandidaten die allemaal tal van oplossingen voorstellen, dat is weinig. De kiezer is vaak een stuk genuanceerder. Het algemeen enkelvoudige stemsysteem laat de kiezer niet toe om de intensiteit van zijn voorkeuren uit te drukken en zijn electoraal gedrag te verfijnen. ' Eyskens stelt daarom in Le Vif voor om aan elke kiezer meerdere stemmen toe te wijzen. Tien, vijftien, twintig stemmen, over het aantal valt te discussiëren, aldus Eyskens. 'Het staat de kiezer vrij om zijn stemmen toe te wijzen aan een enkele lijst of aan een enkele kandidaat of ze te verdelen tussen verschillende kandidaten of verschillende kandidaten', legt Eyskens uit. Volgens de minister van Staat, die onlangs zijn 51ste boek 'Macht en gezag' uitbracht, laat dit zogenaamde 'puntstemmen' de kiezer toe om zijn voorkeuren te intensifiëren. 'Uit een studie van de Amerikaanse universiteit Harvard blijkt dat het merendeel van de stemmen met dit systeem richting centrum beweegt. Een dergelijke evolutie kan de neiging naar demagogie, populisme en nationalisme een halt toeroepen en het compromis laten terugkeren. De democratie zal aan stabiliteit winnen.' (TE)