Marghem over wetsontwerp verlenging Doel 1 en Doel 2: ‘Wij zijn heel transparant’

Marie-Christine Marghem (MR), minister van Energie © BELGA

Minister van Energie Marie-Christine Marghem verdedigt haar wetsontwerp over de verlenging van Doel 1 en Doel 2. ‘Wij zijn heel transparant.’ De Raad van State verwerpt in een spoedadvies een deel van het voorontwerp van de regering om de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 te verlengen en in ruil een vergoeding van Electrabel te vragen.

De Raad van Staat verwerpt in een spoedadvies een deel van het voorontwerp van de regering om de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 te verlengen en in ruil een vergoeding van Elektrabel te vragen. Die vergoeding moet volgens de Raad van State door het parlement worden vastgelegd, niet door de regering.

Dat schrijven aan Vlaamse kant De Tijd en De Morgen, en aan Franstalige kant L’Echo en Le Soir.

In dat voorontwerp wordt de verlenging van de levensduur van Doel 1 en Doel 2 tot respectievelijk 15 februari 2025 en 1 december 2025 gekoppeld aan een conventie met Electrabel, de eigenaar van de centrales. In die conventie wil minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) een jaarlijkse ‘vergoeding’ overeenkomen, die Electrabel moet betalen, omdat de kerncentrales tien jaar langer dan gepland kunnen blijven draaien en Electrabel daardoor meer uit zijn investering kan halen.

‘Parlement niet binden’

Volgens de Raad van State gaat het echter niet om een vergoeding, maar om een belasting die de regering wil opleggen. En dat kan volgens het hoogste administratief rechtscollege niet. Het is aan de wetgevende macht, het parlement dus, en niet aan de regering om zo’n belasting in een conventie vast te leggen.

“Het komt niet aan de uitvoerende macht toe engagementen aan te gaan die de wetgevende macht zouden kunnen binden”.

De oppositie en milieubewegingenn hebben het over ‘achterkamertjespolitiek’ en favoritisme.

Het wetsontwerp zou na de Paasvakantie in het parlement besproken worden.

Marghem: ‘Wij zijn transparent’

In Terzake gaf Marghem meer tekst en uitleg. De reacties van de oppositie en de milieubewegingen noemt ze ‘overdreven’.

‘Ik heb in mijn wetsontwerp geantwoord op alle kritiek van de Raad Van State’, verdedigt Marghem zich. ‘We zijn transparant. De overeenkomst zal ondersteund worden door de wet.’

Een proces van Greenpeace ziet ze met vertrouwen tegemoet. ‘Ik hou van processen, ik ben advocaat.’

Marghem pikt ook de kritiek niet van Groen-Kamerlid Kristof Calvo dat ze een voorstander is van kernenergie: ‘Ik wil het totaal aanbod aan energiebronnen bekijken.’

Bekijk hier het volledige interview:

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content