De man zal via de snelrechtprocedure voor de correctionele rechtbank van Tongeren gedagvaard worden. Hij geeft de feiten toe.

'De verdachte gaf aan tot het besef te zijn gekomen dat hij in de fout was gegaan. Hij bood ook zijn verontschuldigingen aan', zegt Jeroen Swijsen, persmagistraat van het Limburgse parket. 'Gezien de ernst van de feiten besliste het parket de man rechtstreeks te dagvaarden voor de correctionele rechtbank van Tongeren. Dat gebeurt via de snelrechtprocedure. De man riskeert een veroordeling voor schriftelijke bedreigingen en inbreuken op de wet inzake elektronische telecommunicatie. Hierop staan gevangenisstraffen tot 2 jaar.'

'Opgelucht'

Demir zelf reageert 'opgelucht' dat er een verdachte is opgepakt in de zaak van de dreigmail die de N-VA-minister eerder deze week heeft ontvangen. 'Nu moeten we de rechtbank haar werk laten doen', zegt Demir, die zich burgerlijke partij stelt.

Dinsdag ontving Demir een anonieme dreigmail waarin ze in het Turks werd aangeraden om te zwijgen, anders zou ze verkracht worden. Een mogelijke reden voor de dreigmail zou een aantal recente uitlatingen van de minister zijn over de Turkse Diyanet-moskeeën. Naar aanleiding van de nieuwe erkenning van lokale geloofsgemeenschappen die Vlaams minister Bart Somers vorige vrijdag aankondigde, plaatste Demir een bericht op Facebook met scherpe commentaar over die Diyanet-moskeeën. Ze had het onder meer over 'de lange arm van Erdogan (Turks president, red.)' en de 'antennes van het Erdogan-regime'.

Na de dreigmail verhoogde de lokale politie van de zone CARMA (As, Bocholt, Bree, Genk, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Oudsbergen en Zutendaal) het toezicht aan de woning van Demir. Eerder op vrijdag raakte bekend dat het Limburgse parket ook een onderzoek voert naar bedreigingen aan het adres van Vlaams parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang).

De man zal via de snelrechtprocedure voor de correctionele rechtbank van Tongeren gedagvaard worden. Hij geeft de feiten toe.'De verdachte gaf aan tot het besef te zijn gekomen dat hij in de fout was gegaan. Hij bood ook zijn verontschuldigingen aan', zegt Jeroen Swijsen, persmagistraat van het Limburgse parket. 'Gezien de ernst van de feiten besliste het parket de man rechtstreeks te dagvaarden voor de correctionele rechtbank van Tongeren. Dat gebeurt via de snelrechtprocedure. De man riskeert een veroordeling voor schriftelijke bedreigingen en inbreuken op de wet inzake elektronische telecommunicatie. Hierop staan gevangenisstraffen tot 2 jaar.' Demir zelf reageert 'opgelucht' dat er een verdachte is opgepakt in de zaak van de dreigmail die de N-VA-minister eerder deze week heeft ontvangen. 'Nu moeten we de rechtbank haar werk laten doen', zegt Demir, die zich burgerlijke partij stelt. Dinsdag ontving Demir een anonieme dreigmail waarin ze in het Turks werd aangeraden om te zwijgen, anders zou ze verkracht worden. Een mogelijke reden voor de dreigmail zou een aantal recente uitlatingen van de minister zijn over de Turkse Diyanet-moskeeën. Naar aanleiding van de nieuwe erkenning van lokale geloofsgemeenschappen die Vlaams minister Bart Somers vorige vrijdag aankondigde, plaatste Demir een bericht op Facebook met scherpe commentaar over die Diyanet-moskeeën. Ze had het onder meer over 'de lange arm van Erdogan (Turks president, red.)' en de 'antennes van het Erdogan-regime'. Na de dreigmail verhoogde de lokale politie van de zone CARMA (As, Bocholt, Bree, Genk, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Oudsbergen en Zutendaal) het toezicht aan de woning van Demir. Eerder op vrijdag raakte bekend dat het Limburgse parket ook een onderzoek voert naar bedreigingen aan het adres van Vlaams parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang).