Het gaat om een peiling van Ipsos bij 1050 Vlamingen in opdracht van VTM, De Morgen, Le Soir en RTL.

Van de ondervraagden gaf 65 procent aan dat ze Maggie De Block ook in de toekomst graag een belangrijke rol zien spelen in de politiek. Kris Peeters (-4 procent) en Bart De Wever (-6 procent) verliezen elk een plaatsje. Elio Di Rupo (PS) en Hilde Crevits (CD&V) vervolledigen de top vijf. Opvallende nieuwkomer in de top 10 is Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Zij springt van plaats 13 naar 10.

De Block zei in het VTM-journaal haar goede score te danken aan het correcte beleid dat ze voert. 'Ik kondig niets aan, maar ik boek resultaten die merkbaar zijn in dorpen en gemeenten.'

N-VA is de grootste

Uit de peiling blijkt verder dat, als het nu verkiezingen zouden zijn, N-VA de grootste partij blijft met 31,2 procent. Dat is een verbetering met 0,5 procent ten opzichte van de vorige peiling in augustus en met bijna 3 procent ten opzichte van de federale verkiezingen van 2010.

CD&V is tweede met 17,4 procent (+ 0,2), Open VLD derde met 14,4 procent (+ 0,3). Groen haalt met 8,9 procent het beste resultaat in jaren, Vlaams Belang verliest zwaar en zakt onder de 10 procent. Lijst Dedecker haalt zelfs geen procent meer.

Zetelverdeling

Uit een simulatie van de zetelverdeling op basis van de peilingresultaten blijkt dat de de huidige Vlaamse meerderheidspartijen in de federale regering twee zetels zouden verliezen in de Kamer. Op een totaal van 87 Nederlandstalige zetels zouden ze er zo slechts 41 overhouden, minder dan de helft. Enkel met Groen erbij kan een Vlaamse meerderheid zonder N-VA gevormd worden in de Kamer.

De SP.A zou twee zetels verliezen, CD&V één, terwijl Open VLD er eentje bij wint. Bij de oppositie wint N-VA vier zetels en Groen één, LDD verliest zijn enige zetel en Vlaams Belang moet er drie inleveren.

Franstaligen

Aan Franstalige kant blijft de PS in de peiling veruit de grootste met 29,3 procent (-2,1), vóór de MR met 21,7 procent (-1,4) en CDH met 14 procent (+1,5). Ecolo blijft min of meer status quo met 11,2 procent (-0,5). De PTB haalt 4,1 procent (-1,3).

Het gaat om een peiling van Ipsos bij 1050 Vlamingen in opdracht van VTM, De Morgen, Le Soir en RTL. Van de ondervraagden gaf 65 procent aan dat ze Maggie De Block ook in de toekomst graag een belangrijke rol zien spelen in de politiek. Kris Peeters (-4 procent) en Bart De Wever (-6 procent) verliezen elk een plaatsje. Elio Di Rupo (PS) en Hilde Crevits (CD&V) vervolledigen de top vijf. Opvallende nieuwkomer in de top 10 is Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Zij springt van plaats 13 naar 10.De Block zei in het VTM-journaal haar goede score te danken aan het correcte beleid dat ze voert. 'Ik kondig niets aan, maar ik boek resultaten die merkbaar zijn in dorpen en gemeenten.'N-VA is de grootsteUit de peiling blijkt verder dat, als het nu verkiezingen zouden zijn, N-VA de grootste partij blijft met 31,2 procent. Dat is een verbetering met 0,5 procent ten opzichte van de vorige peiling in augustus en met bijna 3 procent ten opzichte van de federale verkiezingen van 2010. CD&V is tweede met 17,4 procent (+ 0,2), Open VLD derde met 14,4 procent (+ 0,3). Groen haalt met 8,9 procent het beste resultaat in jaren, Vlaams Belang verliest zwaar en zakt onder de 10 procent. Lijst Dedecker haalt zelfs geen procent meer.ZetelverdelingUit een simulatie van de zetelverdeling op basis van de peilingresultaten blijkt dat de de huidige Vlaamse meerderheidspartijen in de federale regering twee zetels zouden verliezen in de Kamer. Op een totaal van 87 Nederlandstalige zetels zouden ze er zo slechts 41 overhouden, minder dan de helft. Enkel met Groen erbij kan een Vlaamse meerderheid zonder N-VA gevormd worden in de Kamer. De SP.A zou twee zetels verliezen, CD&V één, terwijl Open VLD er eentje bij wint. Bij de oppositie wint N-VA vier zetels en Groen één, LDD verliest zijn enige zetel en Vlaams Belang moet er drie inleveren.FranstaligenAan Franstalige kant blijft de PS in de peiling veruit de grootste met 29,3 procent (-2,1), vóór de MR met 21,7 procent (-1,4) en CDH met 14 procent (+1,5). Ecolo blijft min of meer status quo met 11,2 procent (-0,5). De PTB haalt 4,1 procent (-1,3).