Staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open VLD) wil een nieuw achterpoortje in de wet aanpakken: de schijnerkenningen van kinderen. Dat staat te lezen in het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen.

Het gaat in de kranten om een illegale vrouw die een Belgische man betaalt om haar kinderen te erkennen. Daardoor hebben de vrouw en haar kinderen het recht om in ons land te verblijven. Omgekeerd gebeurt ook: asielzoekers die het kind van een Belg erkennen en zichzelf zo aan een verblijfsvergunning helpen.

In 2012 en 2013 werden er 236 onderzoeken gestart naar verdachte erkenningen. De meeste onderzoeken lopen nog, slechts in vier gevallen vroeg het parket de nietigverklaring.

17 kinderen erkend

In augustus vorig jaar raakte een geval bekend van een Congolese Belg die tegen betaling 17 kinderen had erkend. Daardoor werden die kinderen ook Belg en kon ook de moeder overkomen. Om de zaak toe te dekken, werden de kinderen in verscheidene gemeenten ingeschreven.

De Block heeft een werkgroep opgericht om het probleem te bestrijden.

(Belga/SD)

Het gaat in de kranten om een illegale vrouw die een Belgische man betaalt om haar kinderen te erkennen. Daardoor hebben de vrouw en haar kinderen het recht om in ons land te verblijven. Omgekeerd gebeurt ook: asielzoekers die het kind van een Belg erkennen en zichzelf zo aan een verblijfsvergunning helpen. In 2012 en 2013 werden er 236 onderzoeken gestart naar verdachte erkenningen. De meeste onderzoeken lopen nog, slechts in vier gevallen vroeg het parket de nietigverklaring.In augustus vorig jaar raakte een geval bekend van een Congolese Belg die tegen betaling 17 kinderen had erkend. Daardoor werden die kinderen ook Belg en kon ook de moeder overkomen. Om de zaak toe te dekken, werden de kinderen in verscheidene gemeenten ingeschreven.De Block heeft een werkgroep opgericht om het probleem te bestrijden. (Belga/SD)