Zondagavond stichtten onbekenden brand in het voormalig woonzorgcentrum Ark van Noé aan de Rode Kruislaan in Grote-Spouwen (Bilzen). Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen metershoog door het dak. In het gebouw zouden over enkele weken 130 asielzoekers worden ondergebracht. Daarvoor moet nu een andere plaats worden gezocht, want er is nog veel werk om het gebouw terug in orde te krijgen. 'Het is een utopie te denken dat het dit jaar nog open gaat', zei minister De Block.

Tegenstanders van het asielcentrum zeggen dat de overheid de burgers onvoldoende geïnformeerd heeft over de komst van het asielcentrum. 'Er is op geen enkele manier communicatie geweest', zei Annick Ponthier, Kamerlid voor Vlaams Belang uit Bilzen. 'Ik heb alle begrip voor de angst en vrees bij de burgers, maar die wordt door sommigen ook gevoed en opgepookt', zei minister De Block.

N-VA-Kamerlid Theo Francken, de voorganger van minister De Block, pleitte in de uitzending voor strengere regels, onder meer op het vlak van gezinshereniging, om de verhoogde instroom aan asielzoekers een halt toe te roepen. Minister De Block zei dat de regering in lopende zaken is en het dus aan het parlement is om initiatieven te nemen. Haar partij Open Vld zal het voorstel om de gezinsherenigingsregels te verstrengen wel steunen, zei ze nog.

Zondagavond stichtten onbekenden brand in het voormalig woonzorgcentrum Ark van Noé aan de Rode Kruislaan in Grote-Spouwen (Bilzen). Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen metershoog door het dak. In het gebouw zouden over enkele weken 130 asielzoekers worden ondergebracht. Daarvoor moet nu een andere plaats worden gezocht, want er is nog veel werk om het gebouw terug in orde te krijgen. 'Het is een utopie te denken dat het dit jaar nog open gaat', zei minister De Block.Tegenstanders van het asielcentrum zeggen dat de overheid de burgers onvoldoende geïnformeerd heeft over de komst van het asielcentrum. 'Er is op geen enkele manier communicatie geweest', zei Annick Ponthier, Kamerlid voor Vlaams Belang uit Bilzen. 'Ik heb alle begrip voor de angst en vrees bij de burgers, maar die wordt door sommigen ook gevoed en opgepookt', zei minister De Block.N-VA-Kamerlid Theo Francken, de voorganger van minister De Block, pleitte in de uitzending voor strengere regels, onder meer op het vlak van gezinshereniging, om de verhoogde instroom aan asielzoekers een halt toe te roepen. Minister De Block zei dat de regering in lopende zaken is en het dus aan het parlement is om initiatieven te nemen. Haar partij Open Vld zal het voorstel om de gezinsherenigingsregels te verstrengen wel steunen, zei ze nog.