"Een dak boven je hoofd is een basisrecht", stelt staatssecretaris voor Armoedebestrijding Maggie De Block (Open VLD). Ze wil daklozen een woning bieden, zelfs als ze geen werk hebben. Nu kan een huurcontract vaak pas worden afgesloten als de huurder een job heeft, maar dat zorgt voor vicieuze cirkels.

De daklozen moeten wel zelf hun huur kunnen betalen, al zal dat in de praktijk meestal met een leefloon gebeuren.

Eigen woning is goedkoper dan ziekenhuis of gevangenis

Het project 'Housing first' komt overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar men becijferde dat de kost van een overnachting in een eigen woning ver beneden die in een ziekenhuis of een gevangenis ligt. Bovendien maakt een eigen appartement de opstap naar de arbeidsmarkt en de wederopbouw van een sociaal netwerk een stuk eenvoudiger.

"Een dak boven je hoofd is een basisrecht", maakt De Block duidelijk. "Zelfs als je alcohol- of drugsverslaafd bent. Dat betekent dat er geen voorwaarden worden verbonden aan de woning."

Nationale Loterij

De daklozen in het proefproject, in eerste instantie een klein honderdtal, worden dus niet verplicht om deze of gene therapie te gaan volgen. Wel worden ze uitgebreid bijgestaan door een woonbegeleidingsteam, waarvoor - alvast dit en het komende jaar - 860.000 euro van de Nationale Loterij wordt uitgetrokken.

"Maar ik hoop dat het project ook daarna kan worden voortgezet", zegt Koen Geens (CD&V), voogdijminister van de Loterij.

Doelgroep van het initiatief zijn de daklozen die al lange tijd op straat leven en vaak door meerdere problematieken tegelijk worden geplaagd, zoals verslavingen en psychische problemen. Ze tekenen zelf een huurcontract en moeten ook zelf de huur betalen. In Gent en Antwerpen wordt gebruik gemaakt van sociale woningen. In Brussel, Charleroi en Luik worden ook private huurwoningen ingezet. (Belga/AVE)

"Een dak boven je hoofd is een basisrecht", stelt staatssecretaris voor Armoedebestrijding Maggie De Block (Open VLD). Ze wil daklozen een woning bieden, zelfs als ze geen werk hebben. Nu kan een huurcontract vaak pas worden afgesloten als de huurder een job heeft, maar dat zorgt voor vicieuze cirkels. De daklozen moeten wel zelf hun huur kunnen betalen, al zal dat in de praktijk meestal met een leefloon gebeuren. Het project 'Housing first' komt overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar men becijferde dat de kost van een overnachting in een eigen woning ver beneden die in een ziekenhuis of een gevangenis ligt. Bovendien maakt een eigen appartement de opstap naar de arbeidsmarkt en de wederopbouw van een sociaal netwerk een stuk eenvoudiger. "Een dak boven je hoofd is een basisrecht", maakt De Block duidelijk. "Zelfs als je alcohol- of drugsverslaafd bent. Dat betekent dat er geen voorwaarden worden verbonden aan de woning." De daklozen in het proefproject, in eerste instantie een klein honderdtal, worden dus niet verplicht om deze of gene therapie te gaan volgen. Wel worden ze uitgebreid bijgestaan door een woonbegeleidingsteam, waarvoor - alvast dit en het komende jaar - 860.000 euro van de Nationale Loterij wordt uitgetrokken. "Maar ik hoop dat het project ook daarna kan worden voortgezet", zegt Koen Geens (CD&V), voogdijminister van de Loterij. Doelgroep van het initiatief zijn de daklozen die al lange tijd op straat leven en vaak door meerdere problematieken tegelijk worden geplaagd, zoals verslavingen en psychische problemen. Ze tekenen zelf een huurcontract en moeten ook zelf de huur betalen. In Gent en Antwerpen wordt gebruik gemaakt van sociale woningen. In Brussel, Charleroi en Luik worden ook private huurwoningen ingezet. (Belga/AVE)