‘Zullen we Lime’en?’ Hoe Londen plots een fietsstad is geworden

De huurfietsen van Lime zijn alomtegenwoordig in de Britse hoofdstad. © In Pictures via Getty Images

Londen is goed op weg om het nieuwe Amsterdam of Kopenhagen te worden. In twee jaar tijd steeg het aantal fietsers er met maar liefst 57 procent.

Al een kwarteeuw voert de City of London Corporation een grootschalige verkeerstelling uit. De meest recente telling, uitgevoerd in de herfst en gepubliceerd in april, leverde het opvallendste resultaat tot nu toe op: in vergelijking met twee jaar eerder is het aantal fietsers er met 57 procent toegenomen.

Uit de telling blijkt dat fietsen in centraal Londen het autorijden heeft ingehaald als meest voorkomende vorm van vervoer. Als de huidige trend aanhoudt, zullen fietsen binnen twee jaar alle motorvoertuigen overtreffen.

De meeste fietsers gebruiken nog steeds een eigen fiets, goed voor 60 procent van de stijging sinds 2022. Maar het gebruik van elektrische huurfietsen is in de afgelopen twee jaar verviervoudigd. Vooral één type valt op: de witte en groene flitsers van Lime. Ze zijn zó alomtegenwoordig dat het een werkwoord is geworden: ‘Zullen we Lime’en?’, vragen Londenaren elkaar.

Het Californische bedrijf achter Lime heeft meer dan 200.000 fietsen in 280 steden, van Parijs tot San Francisco. Maar nergens is de dienstverlening zo uitgebreid als in Londen: ongeveer 30.000 fietsen, verspreid over 480 vierkante kilometer en 17 stadsdelen.

Een fietsdeelsysteem kan lacunes in het openbaar vervoer opvullen.

Het geheim zit in het écht dockless maken van de dienst. Vroeger waren huurfietsen én een parkeerplek lastig te vinden. Vandaag zijn er niet alleen meer fietsen, maar hebben de uitbaters ook versoepelde parkeerregels bedongen, zelfs in woonstraten.

Ruim kwart van Belgen rijdt met elektrische fiets

Uiteraard zijn er ook groeipijnen: het blijft lastig om ervoor te zorgen dat gebruikers hun fiets niet midden op het voetpad achterlaten, en ook op vlak van veiligheid pleiten sommigen voor strengere regelgeving. Maar een fietsdeelsysteem dat de hele stad dekt – zoals nu in Londen – biedt vooral voordelen. Het is bijvoorbeeld een efficiënte manier om lacunes in het openbaar vervoer op te vullen.

Volgens gegevens van Lime gebruiken veel pendelaars de fietsen om van en naar de metro of het station te gaan, wat velen een derde van hun pendeltijd uitspaart. Dat levert niet alleen extra tijd op, maar vergroot ook het bereik van potentiële werknemers voor bedrijven.

Economen hebben deze voordelen nog niet goed gekwantificeerd, maar ze zouden aanzienlijk kunnen zijn. Eerder onderzoek wees uit dat het plaatsen van fietsstations de huurprijzen in de buurt deed stijgen.

Vlamingen verplaatsten zich nooit vaker met de fiets, maar auto blijft dominant

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content