Steeds meer mensen reizen alleen. En dat zijn heel vaak vrouwen.
Al eeuwenlang gaan avontuurlijke jongeren in het buitenland op zoek naar kennis en avontuur. In 1608 begon Thomas Coryat, een Engelsman die weleens ‘de eerste backpacker ter wereld’ wordt genoemd, aan een Grand Tour door Europa. Zonder metgezel en te voet ontdekte hij delicatessen (‘kikkers als voedsel’) en nieuwe technologieën (‘vorken om mee te eten’).
Vier eeuwen later reizen jonge nomaden sneller en verder dan Coryat ooit kon dromen, want goedkope vluchten en mobiele telefoons maken alles een stuk eenvoudiger. Soloreizen worden bovendien steeds populairder. In het afgelopen decennium is het aantal Google-zoekopdrachten naar ‘solo travel’ meer dan verdubbeld. In Groot-Brittannië is volgens de Association of British Travel Agents het aandeel vakantiegangers dat alleen reist bijna verdrievoudigd: van 6 procent in 2011 naar 17 procent in 2024.
Reisbloggers zweren dat je op de witte zandstranden van Bali of Belize ‘een eerlijkere versie van jezelf’ kunt worden.
Waarom kiezen zoveel mensen ervoor om alleen te reizen? Net zoals de Grand Tour ooit een ritueel was voor jonge edellieden, draait alleen reizen vandaag minder om het ontdekken van verre oorden dan om zelfontdekking. De hotelketen Hilton noemt deze trend ‘me-mooning’ (de solovariant op de ‘honeymoon’). Reisbloggers zweren dat je op de witte zandstranden van Bali of Belize ‘een eerlijkere versie van jezelf’ kunt worden.
Degenen die niet naar zichzelf op zoek gaan, zijn op zoek naar avontuur. Mensen ‘reizen niet om ergens heen te gaan, maar om te gaan’, schreef Robert Louis Stevenson, de auteur van Schateiland. Soloreizigers beschrijven hoe opwindend het is om te doen wat je wilt, wanneer je wilt. Onderzoek toont aan dat vrijwillige eenzaamheid – in tegenstelling tot andere vormen van alleen zijn – het welzijn kan bevorderen.
‘De isolatie tijdens de pandemie maakte mensen opener voor het rondtrekken met vreemden.’
En in plaats van tijd door te brengen met bestaande vrienden, kiezen velen ervoor alleen te reizen om nieuwe vrienden of geliefden te ontmoeten. De isolatie tijdens de pandemie maakte mensen ‘opener’ voor het rondtrekken met vreemden, zegt Lee Thompson van touroperator Flash Pack. Het bedrijf, dat de slogan ‘Arrive solo, leave as friends’ gebruikt, krijgt nu twee keer zoveel boekingen als vóór covid-19.
Vooral millennials en gen Z zijn dol op reizen: zij besteden een groter deel van hun inkomen aan vakanties dan oudere generaties, stelt adviesbureau McKinsey. Velen stellen trouwen en kinderen krijgen uit, en hebben daardoor de flexibiliteit om spontaan op reis te gaan. Op TikTok prediken influencers de voordelen van solo-uitstapjes: ‘Stop met wachten tot iemand met je meegaat.’
Vooral vrouwen omarmen die boodschap: volgens een schatting is 84 procent van de soloreizigers vrouw. Eeuwen geleden waarschuwden etiquettegidsen vrouwen om niet zonder mannelijke begeleider te reizen, vandaag de dag zeggen veel vrouwen dat ze niet bang zijn om alleen op pad te gaan. Net zoals Coryat 400 jaar geleden, hebben veel vrouwen vandaag de middelen – en de tijd – om hun voeten te volgen.