Heel wat artsen leggen vandaag voor het eerst in meer dan twintig jaar het werk neer uit onvrede met de hervormingsplannen van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) roept alle artsen, zowel in privépraktijken als in ziekenhuizen, op om tussen 8 en 18 uur alleen dringende zorgvragen te behandelen. De impact voor de patiënt varieert tussen de verschillende ziekenhuizen.
Vandenbroucke is onder meer van plan om de ereloonsupplementen te plafonneren. Volgens BVAS zorgt het voorontwerp van kaderwet van de minister voor ‘een aantal perverse effecten die nadelig zijn voor de kwaliteit van de zorg en voor de patiënt’. ‘De evolutie richting een staatsgeneeskunde, met lange wachtrijen en zonder gepersonaliseerde zorg of keuzevrijheid voor arts en patiënt moet koste wat het kost worden vermeden’, aldus BVAS. Hoeveel artsen staken en welke vorm de actie aanneemt, verschilt.
Uit een bevraging van Zorgnet-Icuro blijkt dat ongeveer vier op de tien artsen die werken in Vlaamse algemene en universitaire ziekenhuizen zullen staken. In de psychiatrische ziekenhuizen is dat een op de vijf. De zorgkoepel wijst erop dat er grote verschillen zijn tussen de ziekenhuizen. In sommige ziekenhuizen wordt maandag massaal gestaakt en in andere nauwelijks. In ziekenhuizen waar gestaakt wordt, zal niet-planbare zorg verleend worden. In zo’n 80 procent van de ziekenhuizen zal meer dan de helft van de planbare zorg uitgesteld worden.