'Het systeem van de maaltijdcheques is waanzinnig', zegt Vande Lanotte in Het Nieuwsblad op zondag. 'Het is een fluitje van een cent om dat gewoon op de rekening te storten. Cheques kosten het bedrijfsleven 80 miljoen euro, terwijl dat geld niet naar de mensen gaat.'

Vande Lanotte wil de voorwaarden voor het verkrijgen van die cheques niet afschaffen, enkel de cheques zelf. Een deel van het loon uitkeren via cheques vindt hij een nodeloze administratieve last. Het regime wil de minister wel behouden. Zo maakt het een verschil of het bedrijf een eigen restaurant sponsort of niet. Het geld wordt niet belast, maar telt ook niet mee voor het pen­sioen.

Wetsvoorstel

Er ligt al sinds juli een wetsvoorstel neer in de Senaat om de maaltijd- en ecocheques af te schaffen. Open Vld-senator Rik Daems zal aan de voorzitter van de bevoegde Senaatscommissie vragen om het voorstel met hoogdringendheid te behandelen, zo zegt hij in een reactie op Vande Lanotte.'Het kan in oktober gestemd zijn. Dan kan het systeem volgend jaar al afgeschaft zijn, met een overgangsperiode natuurlijk', aldus de Open Vld'er.

Daems wijst er bijkomend op dat een deel van de cheques nu ongebruikt blijven en dat vele kleine bedrijven, net omwille van de huidige administratieve last, momenteel niet met het systeem werken. (Belga/KVDA)

'Het systeem van de maaltijdcheques is waanzinnig', zegt Vande Lanotte in Het Nieuwsblad op zondag. 'Het is een fluitje van een cent om dat gewoon op de rekening te storten. Cheques kosten het bedrijfsleven 80 miljoen euro, terwijl dat geld niet naar de mensen gaat.'Vande Lanotte wil de voorwaarden voor het verkrijgen van die cheques niet afschaffen, enkel de cheques zelf. Een deel van het loon uitkeren via cheques vindt hij een nodeloze administratieve last. Het regime wil de minister wel behouden. Zo maakt het een verschil of het bedrijf een eigen restaurant sponsort of niet. Het geld wordt niet belast, maar telt ook niet mee voor het pen­sioen. WetsvoorstelEr ligt al sinds juli een wetsvoorstel neer in de Senaat om de maaltijd- en ecocheques af te schaffen. Open Vld-senator Rik Daems zal aan de voorzitter van de bevoegde Senaatscommissie vragen om het voorstel met hoogdringendheid te behandelen, zo zegt hij in een reactie op Vande Lanotte.'Het kan in oktober gestemd zijn. Dan kan het systeem volgend jaar al afgeschaft zijn, met een overgangsperiode natuurlijk', aldus de Open Vld'er.Daems wijst er bijkomend op dat een deel van de cheques nu ongebruikt blijven en dat vele kleine bedrijven, net omwille van de huidige administratieve last, momenteel niet met het systeem werken. (Belga/KVDA)