Luckas Vander Taelen: ‘De N-VA moet een radicale klimaatpolitiek voeren’

© ID
Michel Vandersmissen
Michel Vandersmissen Redacteur van Knack

Partijen moeten loskomen van het links-rechtsdenken, zegt gewezen Groen-volksvertegenwoordiger Luckas Vander Taelen . ‘Linkse mensen hebben ook rechtse ideeën.’

Luckas Vander Taelen, de luis in de pels van Groen, vindt de campagne weinig opwindend. ‘Veertig procent weet nog altijd niet voor wie ze zullen stemmen. Dat komt doordat de verschillen tussen de partijen uitgevlakt zijn en politici zich niet durven te profileren. Wat ook slecht valt, is hoe Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zijn kar keerde over het rekeningrijden. Mensen pikken dat niet, ze hebben net behoefte aan voorbeelden, aan een politicus die zegt: dit is het probleem, ik stel voor om het zo op te lossen.’

Hebben mensen nog vertrouwen in de politiek?

Luckas Vander Taelen: Ik vrees ervoor. Dat zie je aan de toenemende tendens bij burgers om het heft in eigen handen te nemen. Het is ontroerend hoe enkele vriendinnen van Julie Van Espen er zo snel in slagen 15.000 mensen te verzamelen in een indrukwekkende protestmars, of hoe een groepje van vijftig Brusselaars de bushalte van De Lijn onder het Noordstation gaat schoonmaken. Dat is misschien geen oplossing voor het probleem van de transmigranten, maar er gebeurt wel iets. De politieke wereld is te veel met zichzelf bezig.

Groen mag zich niet laten opjutten door Ecolo.

Wat gaat er gebeuren in Wallonië?

Vander Taelen: Ecolo zal geweldig scoren en de PTB zal verder groeien. Dan komt het schrikbeeld van N-VA-voorzitter Bart De Wever, het linkse volksfront, in beeld. Toch vind ik de PS geen links-progressieve partij. Ik geloof ook niet langer in de termen links en rechts. Niemand is nog helemaal links of helemaal rechts. Mensen die voor de PS stemmen, dragen ook rechtse ideeën in zich. Daarom begrijp ik niet waarom de N-VA zo conservatief over het klimaat denkt. Een partij die voor verandering staat, moet een radicale klimaatpolitiek voeren. En waarom kan Groen zijn radicale milieu-ideeën niet combineren met genuanceerde opvattingen over de multiculturele samenleving?

De vraag stellen is ze beantwoorden.

Vander Taelen: Omdat partijen denken dat ze zo kiezers verliezen, terwijl ze tegelijkertijd ook geen nieuwe kiezers winnen.

Hoe verklaart u het succes van Groen?

Vander Taelen: Het is vooral het succes van de vernieuwing en verjonging. Je zag dat goed bij de gemeenteraadsverkiezingen in Brussel. Brussel is een stad met een jonge bevolking die lang vertegenwoordigd werd door een oude politieke klasse. Die is volledig weggeveegd. Waarom zou je als dertiger nog voor een partij als de MR stemmen als er ook een partij is met jonge mensen met aandacht voor thema’s die jonge mensen aanbelangen en die geen dwaze standpunten inneemt over mobiliteit?

U vindt dat Groen niet te ver mag opschuiven naar links?

Vander Taelen: Vroeger had ik bij Groen soms het gevoel dat ideologie belangrijker was dan kennis. Ik hoor al sinds de jaren tachtig dat de rijken de crisis moeten betalen. Het is natuurlijk schandalig dat multinationals nauwelijks belastingen betalen, maar dat is nog geen reden om een vermogenskadaster in te voeren. Bij Franstalig links heerst walging voor ons economische systeem. Daar word ik ambetant van. Groen mag zich niet laten opjutten door Ecolo.

Niemand is nog helemaal links of helemaal rechts.

Wat na 26 mei?

Vander Taelen: PS-voorzitter Elio Di Rupo zei enkele maanden geleden dat het makkelijk zal zijn om in Wallonië een linkse regering te vormen en dat Vlaanderen dan maar voor een rechtse tegenhanger moest gaan. De rest kon hem niet veel schelen. Ik vind dat bijna een confederalistisch standpunt.

Bart De Wever zal het graag horen.

Vander Taelen: Ik geloof niet dat De Wever zo machiavellistisch is om het land te laten verrotten om dat te bereiken.

Veertig procent van de kiezers is nog onbeslist. Verwacht u een verrassende uitslag?

Vander Taelen: Nee. Veel mensen voelen zich onzeker door de snel veranderende samenleving. Net daarom zullen ze waarschijnlijk voor de partij stemmen waarvoor ze vorige keer ook stemden.

Hebt u nog contact met Groen?

Vander Taelen: Totáál niet.

Voor wie zult u stemmen?

Vander Taelen:(zonder nadenken) Voor Groen.

Partner Content