Tegelijk is dat volgens hem een extra reden voor de sociale partners om niet te passen voor een nieuw loonakkoord. 'Anders wordt het nog veel moeilijker voor ons land.'

'Ik beleef geen déjà vu. Het is du jamais vu.' Dat zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck over de politieke en communautaire impasse. Die is na de afwijzing van de 'compromisnota' van Bart De Wever (N-VA) door de Franstalige partijen alleen maar groter geworden en voedt de speculaties over nieuwe verkiezingen.

Luc Cortebeeck: Weet u, binnen en buiten het ACV kom ik veel mensen tegen. Er is een groeiende ongerustheid over het functioneren van het land en over het feit dat er weer niets zou veranderen. Maar het mág niet opnieuw niets worden.

Wat kunnen nieuwe verkiezingen oplossen? Volgens de peilingen zouden de N-VA en de PS als leidende partijen alleen maar sterker worden. En wat dan? Onze vraag is duidelijk: de politiek bepaalt de formule, maar er moet wel geregeerd worden en liefst zo snel mogelijk. Redenen zijn er genoeg: de enorme begrotingsproblemen, Europese verplichtingen, het overleg over een nieuw centraal loonakkoord voor 2011-2012 enzovoort.

Voor dat nieuwe akkoord zal de regering dit keer geen geld op tafel leggen.

Cortebeeck: Toch denk ik dat alle sociale partners een akkoord willen. Als na de politiek ook de werkgevers en de vakbonden er niet uit raken, wordt het namelijk nog veel moeilijker voor ons land. Omdat de economische crisis nog altijd wordt uitgezweet, weten we dat er niet veel ruimte op het vlak van de loonvorming zal zijn.

De automatische koppeling van de lonen aan de index willen we in elk geval niet opgeven. Het probleem is ook niet die indexering maar de inflatie. In vergelijking met andere Europese landen stijgen de energieprijzen en de prijzen van andere basisproducten in België veel sneller. In de buurlanden hebben ze dat beter onder controle. Als dat bij ons ook zou gebeuren - en dat punt willen de vakbonden zeker aan de regering en de werkgevers voorleggen - is er geen looncompensatie nodig.

Begin dit jaar hebben de sociale partners een belangrijke hindernis op weg naar een nieuw loonakkoord weggenomen. Een eenheidsstatuut voor werknemers werd toen nog maar eens doorgeschoven naar 2011.

Cortebeeck: Mijn achterban wil eindelijk een oplossing voor deze kwestie en zet druk om geen fiat te geven aan een nieuw loonakkoord als er niet snel een doorbraak is. Mijn mandaat is daarmee bekend. Een akkoord dat voor de lonen al niet rijkelijk zal zijn, kan daarom het best worden aangevuld met kwalitatieve afspraken. Naast werkgelegenheid en opleiding denk ik dan aan een aantal krijtlijnen voor een nieuw werknemersstatuut. Dat zou mooi zijn. (PAM)

Tegelijk is dat volgens hem een extra reden voor de sociale partners om niet te passen voor een nieuw loonakkoord. 'Anders wordt het nog veel moeilijker voor ons land.' 'Ik beleef geen déjà vu. Het is du jamais vu.' Dat zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck over de politieke en communautaire impasse. Die is na de afwijzing van de 'compromisnota' van Bart De Wever (N-VA) door de Franstalige partijen alleen maar groter geworden en voedt de speculaties over nieuwe verkiezingen. Luc Cortebeeck: Weet u, binnen en buiten het ACV kom ik veel mensen tegen. Er is een groeiende ongerustheid over het functioneren van het land en over het feit dat er weer niets zou veranderen. Maar het mág niet opnieuw niets worden. Wat kunnen nieuwe verkiezingen oplossen? Volgens de peilingen zouden de N-VA en de PS als leidende partijen alleen maar sterker worden. En wat dan? Onze vraag is duidelijk: de politiek bepaalt de formule, maar er moet wel geregeerd worden en liefst zo snel mogelijk. Redenen zijn er genoeg: de enorme begrotingsproblemen, Europese verplichtingen, het overleg over een nieuw centraal loonakkoord voor 2011-2012 enzovoort. Voor dat nieuwe akkoord zal de regering dit keer geen geld op tafel leggen. Cortebeeck: Toch denk ik dat alle sociale partners een akkoord willen. Als na de politiek ook de werkgevers en de vakbonden er niet uit raken, wordt het namelijk nog veel moeilijker voor ons land. Omdat de economische crisis nog altijd wordt uitgezweet, weten we dat er niet veel ruimte op het vlak van de loonvorming zal zijn. De automatische koppeling van de lonen aan de index willen we in elk geval niet opgeven. Het probleem is ook niet die indexering maar de inflatie. In vergelijking met andere Europese landen stijgen de energieprijzen en de prijzen van andere basisproducten in België veel sneller. In de buurlanden hebben ze dat beter onder controle. Als dat bij ons ook zou gebeuren - en dat punt willen de vakbonden zeker aan de regering en de werkgevers voorleggen - is er geen looncompensatie nodig. Begin dit jaar hebben de sociale partners een belangrijke hindernis op weg naar een nieuw loonakkoord weggenomen. Een eenheidsstatuut voor werknemers werd toen nog maar eens doorgeschoven naar 2011. Cortebeeck: Mijn achterban wil eindelijk een oplossing voor deze kwestie en zet druk om geen fiat te geven aan een nieuw loonakkoord als er niet snel een doorbraak is. Mijn mandaat is daarmee bekend. Een akkoord dat voor de lonen al niet rijkelijk zal zijn, kan daarom het best worden aangevuld met kwalitatieve afspraken. Naast werkgelegenheid en opleiding denk ik dan aan een aantal krijtlijnen voor een nieuw werknemersstatuut. Dat zou mooi zijn. (PAM)