België telt het op een na meeste ambtenaren van alle eurolanden, schrijft De Morgen. In de periode 2000-2010 steeg het aantal ambtenaren met 14,7 procent, vooral door toedoen van de gewesten, gemeenschappen en lokale besturen.

Gouverneur Coene vindt deze evolutie onrustwekkend. "Met elke nieuwe regelgeving van de gewesten en gemeenschappen kwamen er nieuwe ambtenaren. Voor cultuur, voor milieu, voor sport, voor vergrijzing, terwijl er vaak onvoldoende activiteiten voorhanden waren", zei Coene op een forum over de openbare financiën. "Op dat gebied hebben we veel laten ontsporen."

Gemeenschappen en gewesten

In de visie van de gouverneur legt de ambtenarij een te groot beslag op de uitgaven van de overheid, waardoor die het moeilijk heeft om haar uitgaven onder controle te krijgen.

Omdat de toename van de ambtenarij het grootst is bij de gemeenschappen en gewesten kijkt Coene in hun richting om iets aan het probleem te doen.Door te besparen op de ambtenarij kunnen ze een grotere bijdrage leveren aan de verdere sanering van de Belgische begroting. (Belga/TV)