Minister van Staat Louis Michel (MR) noemt de uitspraken van CD&V-senator Rik Torfs over het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang "gevaarlijk". Michel zei dat op de RTBF-radio.

Torfs stelde openlijk vragen bij het cordon sanitaire. Het cordon heeft volgens hem een aantal negatieve gevolgen gehad en zou best "stap voor stap vergeten worden omdat het een groot deel van de Vlamingen stigmatiseert".

Gevaarlijk

"Ik begrijp die uitspraken van Torfs niet. Ze zijn gevaarlijk", reageerde Louis Michel. De gewezen Europees commissaris blijft erbij dat er niet kan bestuurd worden met een partij die "racisme, uitsluiting en sociale onrechtvaardigheid" predikt.

Simplistische uitspraken

De "pedagogische uitleg" van Torfs, met name dat het cordon een verklaring is voor het succes van Bart De Wever (N-VA) en voor het status quo bij de traditionele partijen, is volgens Michel wel "nuttig,

maar niet doeltreffend tegenover een partij die vasthoudt aan simplistische uitspraken en die probeert om de meest verwerpelijke dingen in de menselijke natuur boven te halen".

Populisme

Wat de verwijzing naar de jaren '30 in de kersttoespraak van koning betreft, stelt Michel dat Albert II "perfect in zijn rol" is gebleven. "Het is nog niet verboden de bevolking te vragen om waakzaam te blijven voor bepaalde argumenten en om aandacht te vragen voor een gevaar dat we in heel Europa kennen, namelijk het gevaar van het populisme".

Nationalisme

Louis Michel hekelt ook het nationalisme. Nationalisme leidt volgens hem tot uitsluiting en onverdraagzaamheid "omdat men denkt dat men beter is dan de ander". (Belga/EE)

Minister van Staat Louis Michel (MR) noemt de uitspraken van CD&V-senator Rik Torfs over het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang "gevaarlijk". Michel zei dat op de RTBF-radio. Torfs stelde openlijk vragen bij het cordon sanitaire. Het cordon heeft volgens hem een aantal negatieve gevolgen gehad en zou best "stap voor stap vergeten worden omdat het een groot deel van de Vlamingen stigmatiseert". Gevaarlijk "Ik begrijp die uitspraken van Torfs niet. Ze zijn gevaarlijk", reageerde Louis Michel. De gewezen Europees commissaris blijft erbij dat er niet kan bestuurd worden met een partij die "racisme, uitsluiting en sociale onrechtvaardigheid" predikt. Simplistische uitspraken De "pedagogische uitleg" van Torfs, met name dat het cordon een verklaring is voor het succes van Bart De Wever (N-VA) en voor het status quo bij de traditionele partijen, is volgens Michel wel "nuttig, maar niet doeltreffend tegenover een partij die vasthoudt aan simplistische uitspraken en die probeert om de meest verwerpelijke dingen in de menselijke natuur boven te halen". Populisme Wat de verwijzing naar de jaren '30 in de kersttoespraak van koning betreft, stelt Michel dat Albert II "perfect in zijn rol" is gebleven. "Het is nog niet verboden de bevolking te vragen om waakzaam te blijven voor bepaalde argumenten en om aandacht te vragen voor een gevaar dat we in heel Europa kennen, namelijk het gevaar van het populisme". Nationalisme Louis Michel hekelt ook het nationalisme. Nationalisme leidt volgens hem tot uitsluiting en onverdraagzaamheid "omdat men denkt dat men beter is dan de ander". (Belga/EE)