Lot van Uplace lijkt hoogst onzeker: politieke steun is kleiner dan ooit

Bart Verhaeghe © Belga

De kans dat het shoppingcenter Uplace in Machelen er ooit komt, lijkt almaar kleiner te worden. Hoewel de Vlaamse regering nog maar enkele maanden geleden het project goedkeurde, lijkt na Open VLD en CD&V nu ook N-VA zijn kar te keren.

Bart De Wever
Bart De Wever© BELGA

‘De kans dat Uplace er ooit komt, slinkt meer en meer,’ zegt de woordvoerder van N-VA-voorzitter Bart De Wever in Het Nieuwsblad. ‘De procedures gaan straks niet van een leien dakje lopen en de perceptie rond het project wordt almaar slechter.’

De Wever heeft zich nooit een voorstander van Uplace getoond. In Het Laatste Nieuws liet hij vrijdag al verstaan dat hij twijfels heeft bij de haalbaarheid van de plannen van Uplace-baas Bart Verhaeghe. ‘Het zal me verbazen als het er komt. Het licht staat nu wel op groen, maar ik zou er mijn hand niet voor in het vuur steken’.

Draagvlak

Matthias Diependaele
Matthias Diependaele© Belga

Zijn partijgenoot en fractieleider in het Vlaams Parlement Matthias Diependaele verdedigde tot voor kort het project wel nog, maar heeft nu voor het eerst zijn twijfels geuit over de haalbaarheid.

‘N-VA is de enige die niet heeft deelgenomen aan de beslissing in 2009. Het waren toen de drie traditionele partijen CD&V, SP.A en Open VLD die vonden dat er werk moest worden gemaakt van Uplace,’ zegt hij aan de VRT-nieuwsredactie.

‘Zes jaar later merken we dat wij nog de enige partij zijn die de overeenkomst naar waarde schat. We staan daar plots alleen. Dan moet je toegeven dat het draagvlak – en dan vooral politiek – ver te zoeken is.’

Diependaele ontkent wel dat N-VA zich tegen het project heeft gekeerd. ‘Het enige wat wij vaststellen is dat het politiek draagvlak voor Uplace bijna helemaal verdwenen is. Maar dat wil niet zeggen dat N-VA zich niet aan de gemaakte afspraken van de Vlaamse regering houdt. Wij zullen ons aan het engagement houden dat we ze zijn aangegaan.

Voor Diependaele hangt het nu allemaal af van het openbaar onderzoek. ‘Het is belangrijk dat die procedures correct worden doorlopen. Dan zien we wel wat daaruit komt en op basis daarvan zullen we een beslissing nemen’.

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts lijkt zijn imago van Uplace-verdediger van zich af te werpen. ‘Ik heb gewoon de beslissing van de Vlaamse regering verdedigd, omdat niemand anders dat deed. Het openbaar onderzoek loopt en moet een faire kans krijgen’, zegt de N-VA’er in de Mediahuis-kranten. Weyts vond eind februari nog dat sommigen het Uplace-project willen ‘verzuipen in gejammer en gezeur’.

Onderzoek

We zullen de bezwaren ernstig nemen, grondig bekijken en een goede beslissing nemen

Joke Schauvliege

De Vlaamse regering keurde het Uplaceproject midden februari goed, op voorwaarde van een openbaar onderzoek. Nog tot maandag kunnen steden, gemeenten en belangenorganisaties hun bezwaarschriften indienen. Na het onderzoek moet de Vlaamse regering definitief de knoop doorhakken.

Bezwaren

Ondernemersorganisatie Unizo maakte dinsdag al bekend dat een tiental steden en gemeenten een bezwaarschrift heeft ingediend. Het gaat dan onder meer om steden en gemeenten als Mechelen en Vilvoorde, maar ook Puurs. Enkele andere gemeenten beperkten zich tot een resolutie of motie.

Joke Schauvliege
Joke Schauvliege © Belga

Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) blijft voorzichtig. Zij wil nog niet vooruitlopen op de inhoud van de ingediende bezwaarschriften. ‘We moeten het openbaar onderzoek alle kansen geven. We zullen de bezwaren ernstig nemen, grondig bekijken en een goede beslissing nemen’, klonk het.

Maar projectontwikkelaar Uplace heeft wél al gecommuniceerd over het openbaar onderzoek. In een brief aan de leden van de meerderheid spreekt Verhaeghe van een ‘zeer beperkt’ aantal bezwaarschriften ‘ondanks de sterke mediatisering en de mobilisatie door de oppositie’. Nog volgens Uplace diende geen enkele bewoner uit Machelen zelf een bezwaar in.

Matthias Diependaele en Katia Segers
Matthias Diependaele en Katia Segers© Belga Image

SP.A-parlementslid Katia Segers is ‘heel blij’ dat de N-VA niet langer onvoorwaardelijk het winkelcomplex verdedigt, en dat daarmee ‘nu ook de laatste partij haar gezond verstand gebruikt’, zo zegt ze in een reactie aan Belga.

‘Het is duidelijk dat er geen draagvlak voor is. De uitvoering van Uplace zou geen goed idee zijn voor Vlaanderen en Brussel.’

‘Nu ook de grootste partij in het parlement zeer kritisch wordt, valt het doek voor Uplace helemaal’, zegt Hermes Sanctorum, Vlaams parlementslid voor Groen, die hoopt dat er nu snel werk wordt gemaakt van een alternatief.

Hoorzitting

De commissie Brussel en de Vlaamse rand in het Vlaams parlement last op 10 juni een nieuwe hoorzitting in, waar studiebureau Antea op uitgenodigd is om de cijfers in hun studie over Uplace toe te lichten. Ook docent mobiliteit aan de UGent Dirk Lauwers, die eveneens een studie naar Uplace uitvoerde maar dan in opdracht van de stad Vilvoorde, is op de hoorzitting uitgenodigd. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content