Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) heeft een voorstel klaar om de lonen van de toplui van overheidsbedrijven af te toppen op maximaal 290.000 euro bruto per jaar. Het voorstel wordt voorgelegd tijdens de kern, aldus verschillende kranten.

Magnette pleit voor een basisbrutoloon van maximaal 200.000 euro per jaar. Daarbovenop kunnen de topmanagers van de overheidsbedrijven aanspraak maken op een bonus van maximaal 30 procent, en op nog eens een bedrag van maximaal 15 procent voor bijvoorbeeld een pensioenplan of een bedrijfswagen. Aandelen en aandelenopties zouden voortaan uitgesloten zijn.

De PS-minister stelt voorts voor om de opzegvergoeding te beperken tot maximaal 1 jaar. Wie vrijwillig vertrekt of slecht gepresteerd heeft, krijgt geen vertrekvergoeding. Hetzelfde geldt als het bedrijf in ernstige financiële moeilijkheden zit.

Toekomstmuziek

Het plan zou gelden voor toekomstige CEO's en directieleden van publieke bedrijven zoals Belgacom, NMBS en bpost, en van maatschappijen zoals de Nationale Loterij.

"Wat ik vandaag voorstel past in een wereldwijde beweging om meer moraal in de economie te brengen", zegt Magnette. Hij is ervan overtuigd dat er "nog steeds genoeg kandidaten zullen zijn voor dit soort prestigieuze jobs".

Voor de start van het kernkabinet lieten verschillende vicepremiers weten het voorstel van minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette 'genegen' te zijn. De regering wil in deze tijden van soberheid ook de lonen van de overheidsmanagers naar beneden, maar de discussie moet nu beginnen, luidde het.

Minister van Financiën Steven Vanackere toonde zich minder opgetogen over de perslekken. "De krant is niet de beste manier om dingen op de agenda te plaatsen", zei de CD&V'er. (Belga/INM)

Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) heeft een voorstel klaar om de lonen van de toplui van overheidsbedrijven af te toppen op maximaal 290.000 euro bruto per jaar. Het voorstel wordt voorgelegd tijdens de kern, aldus verschillende kranten. Magnette pleit voor een basisbrutoloon van maximaal 200.000 euro per jaar. Daarbovenop kunnen de topmanagers van de overheidsbedrijven aanspraak maken op een bonus van maximaal 30 procent, en op nog eens een bedrag van maximaal 15 procent voor bijvoorbeeld een pensioenplan of een bedrijfswagen. Aandelen en aandelenopties zouden voortaan uitgesloten zijn. De PS-minister stelt voorts voor om de opzegvergoeding te beperken tot maximaal 1 jaar. Wie vrijwillig vertrekt of slecht gepresteerd heeft, krijgt geen vertrekvergoeding. Hetzelfde geldt als het bedrijf in ernstige financiële moeilijkheden zit. Toekomstmuziek Het plan zou gelden voor toekomstige CEO's en directieleden van publieke bedrijven zoals Belgacom, NMBS en bpost, en van maatschappijen zoals de Nationale Loterij. "Wat ik vandaag voorstel past in een wereldwijde beweging om meer moraal in de economie te brengen", zegt Magnette. Hij is ervan overtuigd dat er "nog steeds genoeg kandidaten zullen zijn voor dit soort prestigieuze jobs". Voor de start van het kernkabinet lieten verschillende vicepremiers weten het voorstel van minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette 'genegen' te zijn. De regering wil in deze tijden van soberheid ook de lonen van de overheidsmanagers naar beneden, maar de discussie moet nu beginnen, luidde het. Minister van Financiën Steven Vanackere toonde zich minder opgetogen over de perslekken. "De krant is niet de beste manier om dingen op de agenda te plaatsen", zei de CD&V'er. (Belga/INM)