‘Loodsen misbruiken stakingsrecht’ (Roger Blanpain)

© Belga

Volgens Roger Blanpain, deskundige in het arbeidsrecht, misbruiken de loodsen het stakingsrecht. De loodsen hebben zich ondertussen wel bereid verklaard om hun ‘langzaamaanacties’ te versoepelen.

De loodsen blijven voorlopig actie voeren voor een betere eindeloopbaanregeling en een hoger pensioen. Na overleg met minister Hilde Crevits zijn ze wel bereid om hun acties te versoepelen. Vanaf donderdag zullen schepen de Vlaamse havens kunnen binnenvaren. De voorbije dagen konden schepen enkel de havens uitvaren.

“Dit is een gebaar van goede wil aan de buitenwereld. We willen niet gezien worden als de mensen die iedereen gijzelen”, zegt Kurt Callaerts van de christelijke vakbond ACV. Na het overleg tussen de federale regering en de overheidsvakbonden later deze week, zullen de loodsen hun acties herevalueren

In de Antwerpse haven liggen er op dit moment 37 schepen in de haven te wachten om uit te varen en liggen er zeker 33 aan de loodsstations Wandelaar en Steenbank die de haven in willen. Hoeveel schepen er intussen al naar andere havens werden afgeleid, is niet bekend.

Crevits: ‘Vlaamse regering heeft geen middelen op overschot’
Minister Crevits wijst er op dat de Vlaamse regering geen middelen op overschot heeft. Bovendien zijn de “Vlaamse” eisen van de loodsen voer voor nieuwe cao-onderhandelingen die eind dit jaar zijn voorzien. “Er is bezorgdheid over de pensioenhervorming. Dat is een federaal dossier. Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over wat daar is beslist”, zegt Crevits.

Crevits snapt de bezorgdheid van de loodsen. “Maar het is niet moment om bijkomende eisen op tafel te leggen. Er is geen budgettaire marge. Bovendien is er een sectoraal akkoord voor dit en vorig jaar. Dergelijke zaken kunnen besproken worden in de discussie over het nieuw sectoraal akkoord dat er voor volgend jaar en 2014 moet komen.”

Crevits hoopt dat de acties snel stoppen. “Havens zijn cruciaal, ze zijn het hart van onze economie.”

Blanpain: ‘Loodsen opeisen’
Roger Blanpain, emeritus KUL-hoogleraar arbeidsrecht, vindt dat de overheid de loodsen moet opeisen. “Het gaat hier duidelijk om een misbruik van het stakingsrecht. Staking is immers het ultieme middel dat enkel rechtmatig is wanneer onderhandelingen uitgeput zijn”, zegt Blanpain, verwijzend naar de lopende onderhandelingen tussen vakbonden en de Vlaamse overheid.

Gezien de buitengewone schade die “deze onwettelijke staking-langzaam aan actie” van de loodsen aan de economie berokkent, heeft de overheid volgens Blanpain zelfs “de plicht” om tot opeising van de loodsen over te gaan. “Het is trouwens niet de eerste keer dat dit gebeurt. In 1975 heeft Chabert de loodsen al eens opgeëist en later heeft ook Simonet dat gedaan”, aldus Blanpain.

‘Langzaamaanacties’

De loodsen houden sinds het begin van de week een “kantoorurenactie”. Ze werken tot 17 uur, waardoor heel wat schepen de haven niet in of uit kunnen. De loodsen vragen dat hun pensioen berekend wordt zoals dat van de andere ambtenaren. Ze vragen ook dat loodsen de laatste jaren voor hun pensioen wat minder kunnen werken. Oudere loodsen hebben immers meer moeite met de onregelmatige uren. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content