Lokale politici doorbreken cordon sanitaire tegen wil nationale top

Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Terwijl toppolitici van alle politieke partijen het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang bevestigen, sluiten politici op het lokale vlak steeds meer akkoorden met VB-mandatarissen.

‘Ik stel vast dat er een kentering is,’ zei Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans na de installatie van de gemeenteraden. ‘Het cordon sanitaire vertoont barsten. In meer en meer gemeenten nemen wij onze verantwoordelijkheid op.’

Het cordon sanitaire werd opnieuw actueel nadat CD&V-senator Rik Torfs in een interview met RTBF stelde dat Bat De Wever een kind is van het cordon. ‘Zonder cordon sanitaire zou De Wever nooit staan waar hij nu staat.’ Torfs noemde het cordon een vergissing.

Daarop bevestigden toppolitici van verschillende partijen dat wat hen betreft niets verandert aan het cordon sanitaire. Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten en N-VA-kopstuk Geert Bourgeois kantten zich openlijk tegen gedoogsteun van het Vlaams Belang naar het voorbeeld van de PVV van Wilders in Nederland en CD&V-voorzitter Wouter Beke herhaalde dat zijn partij geen akkoorden zal sluiten met het VB.

Op het terrein ziet de situatie er enigszins anders uit. In steeds meer gemeenten sluiten lokale politici en akkoorden met het Vlaams Belang en nemen mandatarissen van die partij zitting in politie- en OCMW-raden.

Liedekerke: Etienne Schouppe hekelt doorbreken cordon sanitaire door Open VLD en N-VA

In Liedekerke is het cordon sanitaire doorbroken volgens Etienne Schouppe voorzitter van de gemeenteraad. “Het klopt dat er voor de politieraad in Liedekerke een gemeenschappelijke lijst is ingediend door Open VLD en Vlaams Belang. Die lijst is trouwens gesteund door de N-VA. Voor de OCMW-raad stel ik dan

weer vast dat Open VLD en Vlaams Belang de kandidaten van N-VA hebben gesteund. Er zijn dus duidelijk afspraken gemaakt voor wat de politie- en OCMW-raden betreft”, legt Schouppe uit.

In Liedekerke is de coalitie van CD&V en SP.A aan een derde termijn begonnen. Luc Wynant (CD&V) is er opnieuw burgemeester en gewezen staatssecretaris Etienne Schouppe zit er de gemeenteraad voor.

Steenokkerzeel: CD&V deelt zitje in OCMW-raad met Vlaams Belang

Oppositiepartijen CD&V en Vlaams Belang hebben in Steenokkerzeel afgesproken om een zitje in de OCMW-raad te delen. Zo werd Vlaams Belanger Luc van Holle met de hulp van CD&V-stemmen verkozen tot de politieraad, terwijl partijgenoot Inge Moysons na drie jaar het OCMW-zitje krijgt van CD&V-verkozene Lieve Croon.

“Dat is gewoon het maximaliseren van het aantal mandaten voor mijn partij”, bevestigt CD&V-fractieleider Erwin Verhaeren. “Op vlak van beleidskeuzes of de aanpak van dossiers is er helemaal geen sprake van een ineensmelting. CD&V is nog steeds CD&V en Vlaams Belang is nog steeds Vlaams Belang”, klinkt het. “Al heb ik er ook mijn twijfels bij of het VB nog dezelfde waarden en dezelfde invloed heeft als tien jaar geleden.”

Buggenhout: verkozene Vlaams Belang in de politieraadIn Buggenhout hebben CD&V en Vlaams Belang een gemeenschappelijke voordrachtsakte voor de OCMW-raad ingediend, waarbij de vierde kandidaat van de lijst de laatste drie jaar van de legislatuur opgevolgd zou worden door een Vlaams Belang-mandataris. De twee partijen haalden echter onvoldoende stemmen daarvoor, maar konden er via de stemprocedure wel voor zorgen dat Rosette Buys (Open VLD) niet verkozen raakte in de OCMW-raad en dus niet onmiddellijk voorzitter kan worden.

“De meerderheid (NCD, CD&V en Open Vld, red.) rekende erop om de oppositie tegen elkaar uit te spelen met hulp van het cordon, maar dat is hen niet gelukt”, klinkt het. Vlaams Belanger Steven Creyelman raakte wel verkozen voor de politieraad.

Burgemeester Tom Van Herreweghe (NCD) vindt het doorbreken van het cordon op die manier “zinloos” en ziet het als “een spelletje om de meerderheid stokken in de wielen te steken”. “Met acht gemeenteraadsleden heeft CD&V de garantie op drie mensen in de politieraad, terwijl ze er nu maar twee hebben”, klinkt het. “Vlaams Belang heeft maar één verkozene in de gemeenteraad en krijgt nu meer munitie dan nodig was. We hadden ze zelf kunnen gebruiken.”

Lebbeke: Vlaams Belang in politieraad gestemd

In Lebbeke is Vlaams Belanger Gunther Buggenhout verkozen als politieraadslid, met steun van N-VA. In ruil daarvoor steunde Vlaams Belang de kandidaturen van N-VA voor de OCMW-raad. N-VA lijsttrekker en kamerlid Karel Uyttersprot zegt dat er “bij zijn weten” geen afspraak was. “Het gaat om geheime stemmingen en ik weet voor wie ik gekozen heb”, aldys Uyttersprot. “Ik heb in eer en geweten gestemd voor N-VA.”

Burgemeester François Saeys (Open VLD), die een coalitie met CD&V vormt, reageert kort: “Vlaams Belang wordt gecatalogeerd bij de niet-democratische partijen, maar blijkbaar nemen bepaalde partijen daar geen aanstoot meer aan.”

Zandhoven: N-VA ontkent afspraken maar verwelkomt Vlaams Belanger in politieraad

Volgens Zandhovens burgemeester Luc Van Hove (CD&V) is het cordon sanitaire door N-VA doorbroken in zijn gemeente. N-VA zou immers bij de geheime stemming voor de leden van de politieraad massaal voor een verkozene van Vlaams Belang hebben gekozen. Van Hove meent zelfs dat er richtlijnen vanop het bovenlokale niveau in het spel zijn. De lokale afdeling van N-VA ontkent dat er afspraken gemaakt zijn, maar vindt het wel goed dat ook de VB-kiezers nu een vertegenwoordiger hebben in de politieraad.

Voor Van Hove, die in Zandhoven met CD&V de absolute meerderheid behield, kan het niet anders dan dat Vlaams Belang steun heeft gekregen van N-VA. “De verkozene heeft twaalf stemmen gekregen, terwijl Vlaams Belang er maar vier kon geven. N-VA had er nog acht over. Dat lijkt me duidelijk genoeg”, aldus Van Hove. “Achteraf spraken ze bij N-VA van ’tactiek’ en ‘richtlijnen van bovenaf’. En als ik hoor wat er in andere gemeenten aan de hand is, lijkt dit inderdaad geen alleenstaand geval te zijn. Ik vrees dat het ware gelaat van N-VA hier naar boven komt.”

Zandhovens N-VA-lijsttrekker Geert Van Laer ontkent dat er vooraf afspraken gemaakt zijn. “Dit is erg flauw. De stemming is geheim, dus misschien hebben sommigen van N-VA wel voor de Vlaams Belanger gestemd”, zegt hij. “Maar dat kan evengoed door CD&V’ers gebeurd zijn, want er heerst misnoegdheid over de verdeling van de schepenambten.”

Westerlo: Groen beschuldigt meerderheid van deal met Vlaams Belang

In Westerlo is Groen van mening dat het kartel Open VLD-SP.A-Positief Westerlo een deal heeft gesloten met Vlaams Belang om Dora Weckhuysen (Open Vld), de echtgenote van Open VLD-fractieleider Frans De Cock, in de OCMW-raad te krijgen. De Cock ontkent formeel dat er afspraken gemaakt zijn en garandeert dat er niemand van Vlaams Belang binnen enkele jaren de plaats van Weckhuysen zou innemen. ‘Onze kandidaat zal de volledige zes jaar uitzitten en zeker geen plaats ruimen voor iemand van Vlaams Belang.’

Denderleeuw: vakbonden roepen op tegen gedoogsteun Vlaams Belang

De lokale vakbondsafdelingen van ACV, ABVV en ACLVB verzetten zich in een gezamenlijke oproep tegen de mogelijke gedoogsteun van Vlaams Belang aan een bestuurscoalitie in Denderleeuw. De vakbondslui roepen “alle democratische partijen in Denderleeuw” op alsnog werk te maken van een “democratische bestuursmeerderheid”. Door gedoogsteun zou een extreemrechtse partij invloed krijgen op alle lokale beleidsbeslissingen, waarschuwt het gemeenschappelijk vakbondsfront.

“Dit is een regelrechte bedreiging voor een open en

leefbare gemeenschap, gebaseerd op een rechtvaardig sociaal beleid.”

De secretarissen van ACV Aalst-Oudenaarde, ABVV Oost-Vlaanderen en ACLVB Aalst-Ninove herinneren “alle democratische partijen in Vlaanderen” eraan dat ze destijds een charter ondertekenden om geen politieke afspraken te maken met het Vlaams Belang. Dat cordon sanitaire nu doorbreken, kan voor hen niet.

Kortrijk: Vlaams Belanger in politieraad

Hoewel de stadscoalitie in Kortrijk met klem ontkent, is de oppositie er zeker van dat iemand uit de coalitie Vlaams Belanger Maarten Seynaeve in de politieraad heeft gestemd. De

oppositiepartijen CD&V en Groen besluiten dat na een teloefening.

De stadscoalitie had 176 stemmen in handen, maar bij de resultaten bleken er maar 175 naar de eigen partijleden te zijn gegaan. “Dan moet die stem naar Vlaams Belang zijn gegaan”, menen Hannelore Vanhoenacker (CD&V) en Bart Caron (Groen), omdat de eindsom bij beide partijen wél klopte.

CD&V had namelijk Groen beloofd drie stemmen te geven aan Cathy Mathieu, wat haar verzekerde van een stek in de raad. Drie stemmen gingen naar de reservekandidaat. Ook bij Groen klopte de berekening.

“Een foute inschatting van N-VA of Open VLD, die daarmee coalitiegenoot SP.A pijn doet”, meent Caron. Volgens hem had de coalitie er niet op gerekend dat CD&V drie stemmen zou geven aan Groen. CD&V bezorgde de stemmen aan Groen omdat Maarten Seynaeve van Vlaams Belang meer anciënniteit had dan de zevende kandidaat bij CD&V, wat doorweegt in de samenstelling. Op die manier verzekerde de oppositie zich van een mannetje meer in de raad. CD&V wou niet kwijt of het kwaad opzet was van binnen de coalitie, maar ziet nu al verdeeldheid binnen de krappe meerderheid.

De slotsom van de mysterieuze stemming is dat de oppositie 12 mannetjes mag posteren op 24 zetels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content