Volgens Brussels MR-kopstuk Didier Reynders is de integratie van migranten in sommige wijken van Brussel compleet mislukt. Is dat ook uw overtuiging?

Michel: Ja, zeker. De MR zegt trouwens al veel langer dat er grotere inspanningen moeten worden gedaan voor de integratie van migranten in Brussel en Wallonië. In 2004 heeft Françoise Schepmans, schepen in Molenbeek en volksvertegenwoordiger voor de MR, een wetsvoorstel ingediend in verband met een inburgeringscursus voor vreemdelingen. Maar er bleek een hemelsbreed verschil van mening tussen de MR en de drie linkse Franstalige partijen.

Eind 2011 heeft mijn partij opnieuw een soortgelijk wetsvoorstel ingediend in het Waals parlement, maar ook dat is door de linkse partijen weggestemd. Nu, na de incidenten in Molenbeek zeggen die linkse partijen opeens wel open te staan voor een debat over integratie en voor nieuwe beleidsinitiatieven. Wat positief is natuurlijk, het geeft aan dat onze politiek druk uiteindelijk ergens toe leidt.

Hoe komt het dan volgens u dat de andere Franstalige partijen, PS, CDH en Ecolo, zo lang blind zijn gebleven voor het integratievraagstuk?

Michel: In al die partijen zitten mandatarissen die zich veel te inschikkelijk hebben getoond voor bepaalde excessen in de migrantengemeenschap. Politici die onzorgvuldig met de basiswaarden van onze democratie zijn omgesprongen. (HR)

Het volledige interview met Charles Michel leest u deze week in Knack.

Volgens Brussels MR-kopstuk Didier Reynders is de integratie van migranten in sommige wijken van Brussel compleet mislukt. Is dat ook uw overtuiging?Michel: Ja, zeker. De MR zegt trouwens al veel langer dat er grotere inspanningen moeten worden gedaan voor de integratie van migranten in Brussel en Wallonië. In 2004 heeft Françoise Schepmans, schepen in Molenbeek en volksvertegenwoordiger voor de MR, een wetsvoorstel ingediend in verband met een inburgeringscursus voor vreemdelingen. Maar er bleek een hemelsbreed verschil van mening tussen de MR en de drie linkse Franstalige partijen. Eind 2011 heeft mijn partij opnieuw een soortgelijk wetsvoorstel ingediend in het Waals parlement, maar ook dat is door de linkse partijen weggestemd. Nu, na de incidenten in Molenbeek zeggen die linkse partijen opeens wel open te staan voor een debat over integratie en voor nieuwe beleidsinitiatieven. Wat positief is natuurlijk, het geeft aan dat onze politiek druk uiteindelijk ergens toe leidt. Hoe komt het dan volgens u dat de andere Franstalige partijen, PS, CDH en Ecolo, zo lang blind zijn gebleven voor het integratievraagstuk? Michel: In al die partijen zitten mandatarissen die zich veel te inschikkelijk hebben getoond voor bepaalde excessen in de migrantengemeenschap. Politici die onzorgvuldig met de basiswaarden van onze democratie zijn omgesprongen. (HR) Het volledige interview met Charles Michel leest u deze week in Knack.