"Wij willen geen zevende staatshervorming, maar de ultieme hervorming." Dat zegt Liesbeth Homans, die bij de verkiezingen in mei de Vlaamse lijst zal aanvoeren voor N-VA, in een interview op de website van de Franstalige krant La Libre. Ze hekelt ook de "demonisering" van de N-VA in Franstalig België.

Solidariteit tussen Wallonië en Vlaanderen

"Die ultieme en definitieve hervorming, dat is natuurlijk het confederalisme", verduidelijkt de Antwerpse OCMW-voorzitster. "Als het is om een nieuwe hervorming ineen te knutselen waarbij een deel van de bevoegdheden wordt doorgeschoven zonder de middelen, dan heeft het geen zin. Wij pleiten voor het confederalisme, dat, in tegenstelling tot het separatisme, een zekere solidariteit kan inhouden tussen Wallonië en Vlaanderen."

"Onze prioriteit is om zo snel mogelijk een sociaaleconomische regering te vormen", als het kan zonder de PS, bevestigt Homans eerdere uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Voorwaarden voor OCMW-hulp

Homans komt in het interview ook terug op de recente kritiek dat ze voorwaarden zou willen opleggen voor dringende medische hulp aan illegale gezinnen. Het systeem dat het OCMW van Antwerpen gebruikt, "is veel socialer dan het systeem in het grootste deel van de socialistische steden", klinkt het.

"Wanneer wij het niet eens zijn met de Franstaligen, dan zeggen wij dat gewoon. Zij demoniseren ons en jagen de mensen schrik aan. We worden voorgesteld als monsters met een moeilijk karakter die alles zullen afnemen van de Walen. Dat is bijna een aanzet tot haat", besluit Homans. (Belga/AVE)

"Wij willen geen zevende staatshervorming, maar de ultieme hervorming." Dat zegt Liesbeth Homans, die bij de verkiezingen in mei de Vlaamse lijst zal aanvoeren voor N-VA, in een interview op de website van de Franstalige krant La Libre. Ze hekelt ook de "demonisering" van de N-VA in Franstalig België."Die ultieme en definitieve hervorming, dat is natuurlijk het confederalisme", verduidelijkt de Antwerpse OCMW-voorzitster. "Als het is om een nieuwe hervorming ineen te knutselen waarbij een deel van de bevoegdheden wordt doorgeschoven zonder de middelen, dan heeft het geen zin. Wij pleiten voor het confederalisme, dat, in tegenstelling tot het separatisme, een zekere solidariteit kan inhouden tussen Wallonië en Vlaanderen." "Onze prioriteit is om zo snel mogelijk een sociaaleconomische regering te vormen", als het kan zonder de PS, bevestigt Homans eerdere uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Voorwaarden voor OCMW-hulp Homans komt in het interview ook terug op de recente kritiek dat ze voorwaarden zou willen opleggen voor dringende medische hulp aan illegale gezinnen. Het systeem dat het OCMW van Antwerpen gebruikt, "is veel socialer dan het systeem in het grootste deel van de socialistische steden", klinkt het. "Wanneer wij het niet eens zijn met de Franstaligen, dan zeggen wij dat gewoon. Zij demoniseren ons en jagen de mensen schrik aan. We worden voorgesteld als monsters met een moeilijk karakter die alles zullen afnemen van de Walen. Dat is bijna een aanzet tot haat", besluit Homans. (Belga/AVE)