Nadat Open VLD-vicepremier Alexander De Croo woensdag in een interview met L'Echo pleitte voor de herfederalisering van bepaalde bevoegdheden, zoals mobiliteit, milieu en energie en buitenlandse handel, kondigen de liberale burgemeesters Tim Vandenput (Hoeilaar, Open VLD) en Christophe Dister (Terhulpen, MR) in De Standaard de lancering aan van een gelijkaardig initiatief: PLAN BE. 'De ontmanteling van de federale staat, plan A zeg maar, heeft zijn limieten bereikt. Het is tijd om te starten met een wit blad, en België opnieuw indelen,' luidt het in de krant.

Eenvoudiger, efficiënter, goedkoper

Wij bekijken het niet communautair, maar pragmatisch

Tim Vandenput

'Wij zijn twee jonge burgemeesters aan elke kant van de taalgrens en we zien dat de manier waarop het land momenteel georganiseerd is, niet efficiënt is. Traag, duur en complex,' verduidelijkt Vandenput aan Knack.be. 'Vanuit onze achtergrond in het bedrijfsleven hebben we de vraag gesteld hoe een en ander beter georganiseerd kan worden. Wij bekijken het dus niet communautair, maar veeleer pragmatisch. We willen naar een Belgische staat die eenvoudiger, efficiënter en goedkoper is.'

Vandenput benadrukt dat hij geen mandaat van de partij heeft. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten liet volgens De Standaard al weten dat ze geen probleem heeft met de beweging van Vandenput, maar zegt het debat pas te willen voeren als het zich stelt.

'In eerste instantie willen we vooral het debat op gang brengen, mensen betrekken en voorbeelden verzamelen op het terrein,' aldus Vandenput. Er komt een website, een blog, een oproep op sociale media en burgerparticipatie.

'In een ideaal scenario resulteert dit over 10 jaar in een slankere en goedkopere overheid. Maar dit moet van beneden uit groeien. We zitten wel op de lijn van het partijprogramma en ik voel binnen de partij een draagvlak, kijk naar De Croo.'

Tweerichtingsverkeer

Splitsen om te splitsen, werkt niet. Dat maakt de laatste staatshervorming duidelijk

Tim Vandenput

Het initiatief is opvallend omdat het ingaat tegen het pleidooi van de huidige coalitiepartners CD&V en vooral N-VA. Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag riep Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) nog op tot een verdere regionalisering in 2019. Vandenput: 'Het gedachtegoed van de N-VA is: 'Wat we zelf doen, doen we beter', maar in de praktijk merk je daar niet veel van. Die partij gaat uit van polarisatie en mensen tegen elkaar opzetten. Maar splitsen om te splitsen, werkt niet. Dat maakt de laatste staatshervorming duidelijk.'

Vandenput benadrukt dat PLAN BE geen pleidooi is om de gewesten en de gemeenschappen af te schaffen. 'Die doen goed werk op bepaalde vlakken. Maar we zien ook een aantal zaken die niet werken op het terrein. Onze boodschap is om daar beter over na te denken. Bij N-VA is het eenrichtingsverkeer, alleen van federaal naar regionaal, terwijl wij het meer als tweerichtingsverkeer zien'.

Nadat Open VLD-vicepremier Alexander De Croo woensdag in een interview met L'Echo pleitte voor de herfederalisering van bepaalde bevoegdheden, zoals mobiliteit, milieu en energie en buitenlandse handel, kondigen de liberale burgemeesters Tim Vandenput (Hoeilaar, Open VLD) en Christophe Dister (Terhulpen, MR) in De Standaard de lancering aan van een gelijkaardig initiatief: PLAN BE. 'De ontmanteling van de federale staat, plan A zeg maar, heeft zijn limieten bereikt. Het is tijd om te starten met een wit blad, en België opnieuw indelen,' luidt het in de krant.'Wij zijn twee jonge burgemeesters aan elke kant van de taalgrens en we zien dat de manier waarop het land momenteel georganiseerd is, niet efficiënt is. Traag, duur en complex,' verduidelijkt Vandenput aan Knack.be. 'Vanuit onze achtergrond in het bedrijfsleven hebben we de vraag gesteld hoe een en ander beter georganiseerd kan worden. Wij bekijken het dus niet communautair, maar veeleer pragmatisch. We willen naar een Belgische staat die eenvoudiger, efficiënter en goedkoper is.'Vandenput benadrukt dat hij geen mandaat van de partij heeft. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten liet volgens De Standaard al weten dat ze geen probleem heeft met de beweging van Vandenput, maar zegt het debat pas te willen voeren als het zich stelt. 'In eerste instantie willen we vooral het debat op gang brengen, mensen betrekken en voorbeelden verzamelen op het terrein,' aldus Vandenput. Er komt een website, een blog, een oproep op sociale media en burgerparticipatie. 'In een ideaal scenario resulteert dit over 10 jaar in een slankere en goedkopere overheid. Maar dit moet van beneden uit groeien. We zitten wel op de lijn van het partijprogramma en ik voel binnen de partij een draagvlak, kijk naar De Croo.'Het initiatief is opvallend omdat het ingaat tegen het pleidooi van de huidige coalitiepartners CD&V en vooral N-VA. Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag riep Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) nog op tot een verdere regionalisering in 2019. Vandenput: 'Het gedachtegoed van de N-VA is: 'Wat we zelf doen, doen we beter', maar in de praktijk merk je daar niet veel van. Die partij gaat uit van polarisatie en mensen tegen elkaar opzetten. Maar splitsen om te splitsen, werkt niet. Dat maakt de laatste staatshervorming duidelijk.'Vandenput benadrukt dat PLAN BE geen pleidooi is om de gewesten en de gemeenschappen af te schaffen. 'Die doen goed werk op bepaalde vlakken. Maar we zien ook een aantal zaken die niet werken op het terrein. Onze boodschap is om daar beter over na te denken. Bij N-VA is het eenrichtingsverkeer, alleen van federaal naar regionaal, terwijl wij het meer als tweerichtingsverkeer zien'.