'De Brusselse ministers willen gewoon extra geld binnenhalen, geen kleuters'. Secretaris-generaal van het Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs (VVKBaO) Marc Van Den Brande reageert scherp op het voorstel van de Brusselse onderwijsministers Jean-Luc Vanraes (Open VLD) en Christos Doulkeridis (Ecolo). Zij willen de leerplicht verlagen tot drie jaar.

Vanraes en Doulkeridis willen dat kinderen verplicht naar de eerste kleuterklas gaan. In de krant De Morgen verdedigt Vanraes zijn voorstel.

'Zoveel kinderen arriveren in het eerste leerjaar en spreken Frans noch Nederlands. Ze moeten na verloop van tijd weer afhaken. Niet omdat ze dom zijn, louter wegens de taal'.

Het VVKBaO gaat niet akkoord met het voorstel. 'Zo'n maatregel zou enorm veel geld opslokken terwijl we nu al weten dat ze geen resultaat zal opleveren', zegt Van Den Brande.

Volgens hem is het veel beter om ouders te sensibiliseren, zodat ze hun kinderen uit eigen beweging naar de kleuterklas sturen.

Van Den Brande vermoedt dat de Brusselse ministers andere motieven hebben.

'Bij zo'n maatregel zou er en nieuwe herverdeling komen van middelen van de federale overheid. De ministers azen gewoon op bijkomend onderwijsgeld voor Brussel'.

Tanguy Laudelout

'De Brusselse ministers willen gewoon extra geld binnenhalen, geen kleuters'. Secretaris-generaal van het Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs (VVKBaO) Marc Van Den Brande reageert scherp op het voorstel van de Brusselse onderwijsministers Jean-Luc Vanraes (Open VLD) en Christos Doulkeridis (Ecolo). Zij willen de leerplicht verlagen tot drie jaar.Vanraes en Doulkeridis willen dat kinderen verplicht naar de eerste kleuterklas gaan. In de krant De Morgen verdedigt Vanraes zijn voorstel.'Zoveel kinderen arriveren in het eerste leerjaar en spreken Frans noch Nederlands. Ze moeten na verloop van tijd weer afhaken. Niet omdat ze dom zijn, louter wegens de taal'.Het VVKBaO gaat niet akkoord met het voorstel. 'Zo'n maatregel zou enorm veel geld opslokken terwijl we nu al weten dat ze geen resultaat zal opleveren', zegt Van Den Brande.Volgens hem is het veel beter om ouders te sensibiliseren, zodat ze hun kinderen uit eigen beweging naar de kleuterklas sturen.Van Den Brande vermoedt dat de Brusselse ministers andere motieven hebben. 'Bij zo'n maatregel zou er en nieuwe herverdeling komen van middelen van de federale overheid. De ministers azen gewoon op bijkomend onderwijsgeld voor Brussel'.Tanguy Laudelout