Dat schrijven onder andere De Standaard en De Tijd.

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) zei woensdag dat de energieheffing van 100 euro per stroomaansluiting -in de volksmond de Turteltaks genoemd- kan aangepast worden als Langerlo er niet komt. German Pellets heeft woensdag bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd, het project zal dus allicht niet doorgaan.

Maar de coalitiepartners in de Vlaamse regering vinden de verlaging van de taks geen prioriteit. Vlaanderen moet tegen 2020 van Europa 10,5 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen en de biomassacentrale was een belangrijk middel. "Om het gat van Langerlo dicht te rijden, zouden we drie keer zoveel zonne-energie moeten produceren als vandaag", zegt Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) in De Standaard. "Dat is niet haalbaar op minder dan vier jaar tijd. Als we de doelstellingen niet halen, kan Europa een jaarlijkse boete van ruim 8 miljoen euro en een dwangsom van 70 à 75 miljoen euro opleggen per jaar dat we onder de norm zitten. Vlaanderen moet dus eerst alternatieven vinden en desnoods rechten overkopen van andere landen."

'Inspanning doen'

Ook N-VA vindt het om dezelfde reden onverstandig om het al te hebben over een verlaging van de taks. "Vlaanderen zal nog steeds een inspanning moeten doen om het engagement van de recente klimaattop in Parijs te halen", zegt N-VA-parlementair Andries Gryffroy in De Tijd. "Als Langerlo wegvalt, zal het van andere projecten moeten komen die op hun beurt veel geld kosten".

Volgens De Morgen komt er pas over drie jaar zekerheid: tot 2019 zijn de subsidies voor de bouw van een biomassacentrale toegezegd.

(Belga/RR)

Dat schrijven onder andere De Standaard en De Tijd.Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) zei woensdag dat de energieheffing van 100 euro per stroomaansluiting -in de volksmond de Turteltaks genoemd- kan aangepast worden als Langerlo er niet komt. German Pellets heeft woensdag bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd, het project zal dus allicht niet doorgaan. Maar de coalitiepartners in de Vlaamse regering vinden de verlaging van de taks geen prioriteit. Vlaanderen moet tegen 2020 van Europa 10,5 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen en de biomassacentrale was een belangrijk middel. "Om het gat van Langerlo dicht te rijden, zouden we drie keer zoveel zonne-energie moeten produceren als vandaag", zegt Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) in De Standaard. "Dat is niet haalbaar op minder dan vier jaar tijd. Als we de doelstellingen niet halen, kan Europa een jaarlijkse boete van ruim 8 miljoen euro en een dwangsom van 70 à 75 miljoen euro opleggen per jaar dat we onder de norm zitten. Vlaanderen moet dus eerst alternatieven vinden en desnoods rechten overkopen van andere landen." Ook N-VA vindt het om dezelfde reden onverstandig om het al te hebben over een verlaging van de taks. "Vlaanderen zal nog steeds een inspanning moeten doen om het engagement van de recente klimaattop in Parijs te halen", zegt N-VA-parlementair Andries Gryffroy in De Tijd. "Als Langerlo wegvalt, zal het van andere projecten moeten komen die op hun beurt veel geld kosten". Volgens De Morgen komt er pas over drie jaar zekerheid: tot 2019 zijn de subsidies voor de bouw van een biomassacentrale toegezegd.(Belga/RR)