"Om efficiënt te kunnen inspelen op de veiligheidsnoden, moeten er minstens 75 agenten zijn in een politiezone, zegt Turtelboom in de Concentrakranten. "Een kwart van de zones nu voldoet niet aan die norm. Fusies zijn onafwendbaar. Dat is een opdracht voor de volgende regering", aldus Turtelboom.

Met het geld dat door de fusies wordt uitgespaard, moet volgens de minister een nieuw dotatiesysteem voor de financiering van de zones worden uitgewerkt. Het huidige, dat tien jaar geleden werd ingevoerd op basis van de oude politiestructuur, voldoet niet meer.

Annemie Turtelboom trekt ook aan de alarmbel voor de federale gerechtelijke politie. Tussen nu en 2019 gaat twee derde van de rechercheurs met pensioen. "Om het verlies aan knowhow en expertise op te vangen, moeten we tijdig nieuwe rechercheurs aanwerven", aldus de Open Vld'ster. Een en ander heeft ook budgettaire consequenties, waardoor dit een taak wordt voor de nieuwe regering, meent de uittredend minister van Binnenlandse Zaken. (Belga)

"Om efficiënt te kunnen inspelen op de veiligheidsnoden, moeten er minstens 75 agenten zijn in een politiezone, zegt Turtelboom in de Concentrakranten. "Een kwart van de zones nu voldoet niet aan die norm. Fusies zijn onafwendbaar. Dat is een opdracht voor de volgende regering", aldus Turtelboom. Met het geld dat door de fusies wordt uitgespaard, moet volgens de minister een nieuw dotatiesysteem voor de financiering van de zones worden uitgewerkt. Het huidige, dat tien jaar geleden werd ingevoerd op basis van de oude politiestructuur, voldoet niet meer. Annemie Turtelboom trekt ook aan de alarmbel voor de federale gerechtelijke politie. Tussen nu en 2019 gaat twee derde van de rechercheurs met pensioen. "Om het verlies aan knowhow en expertise op te vangen, moeten we tijdig nieuwe rechercheurs aanwerven", aldus de Open Vld'ster. Een en ander heeft ook budgettaire consequenties, waardoor dit een taak wordt voor de nieuwe regering, meent de uittredend minister van Binnenlandse Zaken. (Belga)