Kwart agentes ervaart grensoverschrijdend gedrag: ‘We nemen dit heel au sérieux’

Bij de federale politie zegt liefst een op de vier vrouwen dat ze in het voorafgaande halfjaar minstens één keer geconfronteerd werden met grensoverschrijdend gedrag door collega’s.

Dat blijkt uit een groot welzijnsonderzoek, bericht Het Laatste Nieuws vrijdag. ‘Het cijfer ligt veel hoger dan verwacht. Volgens onze preventiedienst komt dit niet overeen met het aantal klachten dat daar binnenloopt. We zijn geschrokken en nemen dit heel au sérieux’, zegt Sarah Frederickx van de federale politie.

Ze juicht toe dat de problematiek nu aan het licht komt dankzij een objectieve enquête. ‘Zo hebben we een beeld van wat écht leeft. Helaas rust er blijkbaar nog altijd een groot taboe op en is er te veel schroom om grensoverschrijdend gedrag te melden.’

De federale politie zegt dat het cijfer duidelijk aantoont dat er sterker ingezet moet worden op het bespreekbaar maken van het onderwerp. ‘Zodat we juiste en concrete maatregelen kunnen treffen, ten opzichte van de slachtoffers én de verdachten’, aldus nog Frederickx.

Het onderzoek – waaraan 4.846 politiemensen vrijwillig deelnamen – levert nog meer onthutsende cijfers op. Zo wil meer dan de helft van de respondenten zijn of haar job bij de politie opgeven.

‘Dramatisch’

‘Voor ons was dit ook schrikken’, reageert Vincent Houssin van de liberale politievakbond VSOA. ‘We wisten dat de resultaten niet goed zouden zijn, maar zo slecht had niemand verwacht.’ Volgens Houssin is de situatie niet alleen bij de federale politie ‘dramatisch’, maar presteren ook een aantal lokale zones slecht op welzijnsbevragingen.

Volgens Houssin is eerder met de overheid al afgesproken om samen in een werkgroep maatregelen te nemen om het welzijn van het personeel te verbeteren. ‘De leidinggevenden hebben daarin een verpletterende verantwoordelijkheid’, vindt hij.

Maar het initiatief van de overheid laat te lang op zich wachten, hekelt Houssin. ‘Men moet nu snel handelen. Het is ook dringend tijd dat men iets doet aan de aantrekkelijkheid van de job, zowel lokaal als federaal. Anders gaat de politie in haar geheel regelrecht naar een catastrofe.’ Houssin hoopt dat ‘de politieke verantwoordelijken deze boodschap goed hebben begrepen’.

‘Bespreekbaar maken’

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem vindt dat het thema van grensoverschrijdend gedrag meer ‘bespreekbaar’ moet gemaakt worden bij de federale politie, ‘zodat de juiste en concrete maatregelen kunnen genomen worden’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content