De kwaliteit van het drinkwater in Vlaanderen is nog altijd bijzonder goed. Van alle analyses die in 2017 werden uitgevoerd, voldeed 99,63 procent aan de kwaliteitsnormen zodat het water geschikt is om te drinken. De meeste normoverschrijdingen werden vastgesteld voor lood en nikkel. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

In 2017 voerden controleurs van de VMM 10.499 bewakingen en 750 audits uit bij de klanten. Bewakingen zijn stalen die genomen en geanalyseerd worden. Een audit is een zeer uitgebreide analyse, waarbij de controleurs nog extra parameters controleren. Het totale conformiteitspercentage bedroeg 99,63 procent. 'Dat betekent dat bijna alle gecontroleerde stalen voldoen aan de kwaliteitsnormen zodat het water geschikt is voor consumptie,' legt Katrien Smet van de VMM uit.

De meeste normoverschrijdingen voor de microbiologische en chemische parameters werden vastgesteld voor lood, nikkel, enterokokken, E. coli en nitriet. In twaalf publieke gebouwen gericht op kinderen werd het advies gegeven dat het water niet geschikt is voor menselijke consumptie omdat er een te hoge loodwaarde in het drinkwater was vastgesteld.

De kwaliteit van het drinkwater in Vlaanderen is nog altijd bijzonder goed. Van alle analyses die in 2017 werden uitgevoerd, voldeed 99,63 procent aan de kwaliteitsnormen zodat het water geschikt is om te drinken. De meeste normoverschrijdingen werden vastgesteld voor lood en nikkel. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).In 2017 voerden controleurs van de VMM 10.499 bewakingen en 750 audits uit bij de klanten. Bewakingen zijn stalen die genomen en geanalyseerd worden. Een audit is een zeer uitgebreide analyse, waarbij de controleurs nog extra parameters controleren. Het totale conformiteitspercentage bedroeg 99,63 procent. 'Dat betekent dat bijna alle gecontroleerde stalen voldoen aan de kwaliteitsnormen zodat het water geschikt is voor consumptie,' legt Katrien Smet van de VMM uit.De meeste normoverschrijdingen voor de microbiologische en chemische parameters werden vastgesteld voor lood, nikkel, enterokokken, E. coli en nitriet. In twaalf publieke gebouwen gericht op kinderen werd het advies gegeven dat het water niet geschikt is voor menselijke consumptie omdat er een te hoge loodwaarde in het drinkwater was vastgesteld.