CD&V-kopstuk Kris Peeters denkt dat "stappen kunnen en moeten gezet worden" om snel te starten met het vormen van een Vlaamse regering. Dat heeft hij laten verstaan in De Ochtend op Radio 1. Ook federaal vindt Peeters niet dat informateur Bart De Wever "zich moet laten misleiden of nu moet zeggen: zaken kunnen niet meer", nu PS en CDH zich aan mekaar geklonken hebben.

"Ik hoop dat Bart De Wever de komende dagen hard blijft werken om te kijken wat federaal nog kan. Het is nu zeker niet het moment om de schouders te laten hangen", oordeelt Peeters, die naar De Wever wijst "om te kijken wat mogelijk is". "Ik hoop dat hij het stuur nog een tijdje goed vasthoudt."

Volgens de ontslagnemende minister-president was CD&V verrast door de plotse keuze van CDH voor de PS. "Ik denk dat men eieren voor zijn geld heeft gekozen", aldus Peeters. Ook bij de MR stelde hij naar eigen zeggen vast dat de partij "heel zenuwachtig was en de zaak niet vertrouwde".

Peeters betreurt plotse as PS-CDH

Peeters noemt de plotse demarche van PS en CDH "een beetje spijtig". "Ik denk dat er zeker nog verder werk kon gemaakt worden om MR en CDH te overtuigen. We hebben er heel veel tijd en energie in gestoken om dat mogelijk te maken", aldus Peeters. "We hebben alles gedaan - en zullen dat blijven doen - om de Franstaligen te overtuigen om met de N-VA een regering te vormen."

Peeters betreurt dus de plotse as PS-CDH, maar wijst voor verantwoording van de Brussel blokkering door naar Open VLD en diens Brusselse kopstuk en onderhandelingsleider Guy Vanhengel. Zelf herhaalt hij slechts dat regeren met het FDF "niet vanzelfsprekend" is, gezien het "zware verleden" van de partij op communautair vlak. Hij vindt het dus goed dat CD&V en Open VLD duidelijk gemaakt hebben dat met het FDF regeren "voor ons niet zomaar kan".

Geen stratego

Maar of het niet vreemd is dat SP.A niet op de hoogte was van het verzet? "Ik denk dat u die vraag best aan Vanhengel stelt. We hebben de vraag gekregen en zijn er ook op ingegaan. De vraag of er nog andere partijen bij moesten zijn, is pertinent, maar die moet u stellen aan Vanhengel."

Peeters ontkende dat het louter om "strategische spelletjes" zou gaan. "Iedereen is oprecht bezorgd om zo snel mogelijk een federale en een Vlaamse regering te hebben. Stratego enzovoort, ik heb daar weinig boodschap aan", klonk het.

CD&V staat alvast "dag en nacht paraat" om de informateur bij te staan. "En ook al slapen we niet veel, we slapen goed." Peeters denkt alvast dat De Wever "overtuigd is dat de N-VA een federale rol kan en moet spelen". "Dat kunnen wij alleen maar toejuichen." (Belga/AVE)

CD&V-kopstuk Kris Peeters denkt dat "stappen kunnen en moeten gezet worden" om snel te starten met het vormen van een Vlaamse regering. Dat heeft hij laten verstaan in De Ochtend op Radio 1. Ook federaal vindt Peeters niet dat informateur Bart De Wever "zich moet laten misleiden of nu moet zeggen: zaken kunnen niet meer", nu PS en CDH zich aan mekaar geklonken hebben."Ik hoop dat Bart De Wever de komende dagen hard blijft werken om te kijken wat federaal nog kan. Het is nu zeker niet het moment om de schouders te laten hangen", oordeelt Peeters, die naar De Wever wijst "om te kijken wat mogelijk is". "Ik hoop dat hij het stuur nog een tijdje goed vasthoudt." Volgens de ontslagnemende minister-president was CD&V verrast door de plotse keuze van CDH voor de PS. "Ik denk dat men eieren voor zijn geld heeft gekozen", aldus Peeters. Ook bij de MR stelde hij naar eigen zeggen vast dat de partij "heel zenuwachtig was en de zaak niet vertrouwde". Peeters betreurt plotse as PS-CDHPeeters noemt de plotse demarche van PS en CDH "een beetje spijtig". "Ik denk dat er zeker nog verder werk kon gemaakt worden om MR en CDH te overtuigen. We hebben er heel veel tijd en energie in gestoken om dat mogelijk te maken", aldus Peeters. "We hebben alles gedaan - en zullen dat blijven doen - om de Franstaligen te overtuigen om met de N-VA een regering te vormen." Peeters betreurt dus de plotse as PS-CDH, maar wijst voor verantwoording van de Brussel blokkering door naar Open VLD en diens Brusselse kopstuk en onderhandelingsleider Guy Vanhengel. Zelf herhaalt hij slechts dat regeren met het FDF "niet vanzelfsprekend" is, gezien het "zware verleden" van de partij op communautair vlak. Hij vindt het dus goed dat CD&V en Open VLD duidelijk gemaakt hebben dat met het FDF regeren "voor ons niet zomaar kan". Geen stratego Maar of het niet vreemd is dat SP.A niet op de hoogte was van het verzet? "Ik denk dat u die vraag best aan Vanhengel stelt. We hebben de vraag gekregen en zijn er ook op ingegaan. De vraag of er nog andere partijen bij moesten zijn, is pertinent, maar die moet u stellen aan Vanhengel." Peeters ontkende dat het louter om "strategische spelletjes" zou gaan. "Iedereen is oprecht bezorgd om zo snel mogelijk een federale en een Vlaamse regering te hebben. Stratego enzovoort, ik heb daar weinig boodschap aan", klonk het. CD&V staat alvast "dag en nacht paraat" om de informateur bij te staan. "En ook al slapen we niet veel, we slapen goed." Peeters denkt alvast dat De Wever "overtuigd is dat de N-VA een federale rol kan en moet spelen". "Dat kunnen wij alleen maar toejuichen." (Belga/AVE)