"De tijd van kapitaalverankering en politieke verankering ligt in het verleden", zegt Peeters zaterdag in De Tijd.

"'Ondernemingen zijn meer footloose dan ooit te voren en het is praktisch onbegonnen werk om de uitverkoop van succesvolle Vlaamse bedrijven tegen te gaan. Meer dan manieren te zoeken om ondernemingen dwingend hier te houden, moeten we inzetten op een klimaat waarin ondernemerschap kan bloeien", zegt de minister-president. "Zodat ondernemers die zich in Vlaanderen willen vestigen geen reden hebben om te vertrekken."

Maar daar knelt het schoentje, blijkt uit een studie van zijn eigen administratie. Het huidige ondernemersklimaat is allesbehalve ideaal, maar veel van de hefbomen - zoals de loonkosten - zijn bevoegdheden van de federale regering.

"De tijd van kapitaalverankering en politieke verankering ligt in het verleden", zegt Peeters zaterdag in De Tijd. "'Ondernemingen zijn meer footloose dan ooit te voren en het is praktisch onbegonnen werk om de uitverkoop van succesvolle Vlaamse bedrijven tegen te gaan. Meer dan manieren te zoeken om ondernemingen dwingend hier te houden, moeten we inzetten op een klimaat waarin ondernemerschap kan bloeien", zegt de minister-president. "Zodat ondernemers die zich in Vlaanderen willen vestigen geen reden hebben om te vertrekken." Maar daar knelt het schoentje, blijkt uit een studie van zijn eigen administratie. Het huidige ondernemersklimaat is allesbehalve ideaal, maar veel van de hefbomen - zoals de loonkosten - zijn bevoegdheden van de federale regering.