Kris Peeters: ‘In België vallen regeringen over van alles en nog wat’

Kris Peeters © BELGA

In een uitvoerig interview met De Zondag laat vicepremier Kris Peeters (CD&V) zijn licht schijnen over onder meer Catalonië en Arco, maar vooral over armoede. ‘We hebben de armoedecijfers niet kunnen keren’.

Het gesprek met De Zondag draait voor een groot stuk rond de armoedeproblematiek. Vijftien procent van de Belgen leeft onder de armoedegrens en dat getal daalt niet.

Kris Peeters: ‘Ik ben het met u eens dat dat te veel is voor een welvarende staat als België. We hebben dat niet kunnen keren. Dat is een collectieve verantwoordelijkheid van alle regeringen in dit land. Vooral schrijnend vind ik kinderarmoede. In Antwerpen is dat opnieuw gestegen. Maar in Gent is dat gedaald. Het kàn dus. Bij elke begrotingscontrole kloppen we op tafel om daar iets aan te doen. Het is op onze vraag dat besloten is dat alleenstaande ouders meer overhouden’.

Waarom niet alle uitkeringen optrekken tot de Europese armoedegrens?

‘U hebt de premier toch gehoord? Die ambitie wordt niet losgelaten. Op het einde van de rit mag u de regering daarop afrekenen. Voor mij is het geen optie om de schouders te laten hangen. Dat het armoedecijfer niet daalt, moet ons stimuleren om beter te doen.’

Over zijn verhouding tot de terzake bevoegde staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) is de vicepremier niet heel loslippig.

‘Wij werken op een professionele manier samen’.

Zij noemde zijn partij een moslimpartij.

‘In de politiek is het niet interessant om alle uitspraken op je harde schijf op te slaan’.

‘Cruciaal voor de geloofwaardigheid’

Acht hij het mogelijk dat de regering valt over Catalonië?

Peeters: ‘Dat zou zeer spijtig zijn. Ik zou denken dat dat niet kan. Maar in België vallen regeringen over van alles en nog wat. Events, my dear. Gebeurtenissen kunnen vreemde gevolgen hebben. Ik hoop alvast van niet en ik zal alles doen opdat dat niet gebeurt. Maar we zijn met vier partijen. Alle vier moeten we daarvan overtuigd zijn’.

Peeters geeft een update over Arco.

‘Daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt. De regering zal begin volgend jaar een voorstel doen aan alle coöperanten om een deel van hun inbreng terug te betalen. Dat zal wellicht veertig procent zijn. Als zeventig procent van de coöperanten akkoord gaat, zal Europa dat ook aanvaarden’.

Hij vindt niet dat Arco per se het probleem van de CD&V is.

‘Dat is het politieke spel blijkbaar. Arco is voor de CD&V. Maar ik zou niet graag alle coöperanten te eten geven die voor een andere regeringspartij stemmen. Laat me duidelijk zijn: Arco is cruciaal voor de geloofwaardigheid van de hele regering. Als Arco niet opgelost geraakt, zit de hele regering met een probleem’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content