'Elio Di Rupo neemt zijn tijd,' zegt Vlaams minister-president Kris Peeters tijdens het Radio 1-programma De Ochtend. 'Ik heb nog niets gezien van de uitvoering van de staatshervorming. Ik begrijp dat de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde geen prioriteit is, maar ik wil wel vooruitgang zien bij de rest van de staatshervorming.'

'Groei en vertrouwen moeten hersteld'

'Elio Di Rupo had gezegd dat hij ging spreken met de deelstaten. Ik heb daar tot nu toe nog niets van gezien. De economische situatie is van die aard dat de groei en het vertrouwen hersteld moeten worden. De tijd dringt. We moeten vooruit. Op Vlaams niveau nemen wij iedere week beslissingen. Ik heb nog niets gezien van Elio Di Rupo.'

In een interview met Le Soir haalt Peeters de fiches aan die zijn administratie al een hele tijd klaar heeft voor de bevoegdheidsoverdrachten. "Die zijn al drie maanden klaar, vertaald in het Frans en aan het federale overgemaakt", luidt het. "Di Rupo heeft maanden geleden beloofd dat het federale hetzelfde zou doen. Maar ik heb nog steeds niets ontvangen."

Chaos

Peeters vroeg Di Rupo ook voor coördinatie te zorgen tussen de verschillende administraties. "Hij zei: OK. Maar tot vandaag, nog niets! Dus maak ik me zorgen", aldus de minister-president. Een en ander zou de uitvoering van de hele staatshervorming kunnen vertragen, aldus Peeters. "Het ergste" zou zijn dat de bevoegdheidsoverdrachten niet voor 2014 gestemd zouden zijn. "Want dan gaan de verkiezingen van 2014 ons in de chaos storten, met name door de onzekerheid."

'Nervositeit voor gemeenteraadsverkiezingen is heel groot'

Volgens Peeters werken de gemeenteraadsverkiezingen verlammend op de federale politiek. 'Iedereen maakt zich op voor de verkiezingen. Ik merk dat de nervositeit heel groot is. Dat mag niet betekenen dat er geen beslissingen meer genomen worden,' zei hij in de Ochtend.

Kris Peeters weigert mee te stappen in de verkiezingsretorica van de grootste partijen aan beide zijden van de landsgrens die zeggen dat de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 een belangrijke graadmeter zijn voor de politiek op federaal en Vlaams niveau.

'Gemeenteraadsverkiezingen hebben geen gevolgen voor andere beleidsniveau's'

'Sommigen blazen dit op en zeggen dat dit een test is voor andere beleidsnivea's. De gemeenteraadsverkiezingen zijn een lokale aangelegenheid. Die hebben absoluut geen gevolgen voor de Vlaamse of federale regering. De uitslag op 14 oktober mag geen invloed hebben op andere niveau's.'

'Wij viseren N-VA niet'

Minister-president Peeters weigert van de N-VA de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen te maken. 'Iedereen kijkt uit naar wat het resultaat van de N-VA zal zijn. Wij viseren de N-VA niet. Wat mijn partij betreft, zullen wij onze huid zeer duur verkopen. We zullen ook kijken naar de resultaten van de andere partijen.' (EE)

'Elio Di Rupo neemt zijn tijd,' zegt Vlaams minister-president Kris Peeters tijdens het Radio 1-programma De Ochtend. 'Ik heb nog niets gezien van de uitvoering van de staatshervorming. Ik begrijp dat de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde geen prioriteit is, maar ik wil wel vooruitgang zien bij de rest van de staatshervorming.' 'Groei en vertrouwen moeten hersteld' 'Elio Di Rupo had gezegd dat hij ging spreken met de deelstaten. Ik heb daar tot nu toe nog niets van gezien. De economische situatie is van die aard dat de groei en het vertrouwen hersteld moeten worden. De tijd dringt. We moeten vooruit. Op Vlaams niveau nemen wij iedere week beslissingen. Ik heb nog niets gezien van Elio Di Rupo.' In een interview met Le Soir haalt Peeters de fiches aan die zijn administratie al een hele tijd klaar heeft voor de bevoegdheidsoverdrachten. "Die zijn al drie maanden klaar, vertaald in het Frans en aan het federale overgemaakt", luidt het. "Di Rupo heeft maanden geleden beloofd dat het federale hetzelfde zou doen. Maar ik heb nog steeds niets ontvangen." Chaos Peeters vroeg Di Rupo ook voor coördinatie te zorgen tussen de verschillende administraties. "Hij zei: OK. Maar tot vandaag, nog niets! Dus maak ik me zorgen", aldus de minister-president. Een en ander zou de uitvoering van de hele staatshervorming kunnen vertragen, aldus Peeters. "Het ergste" zou zijn dat de bevoegdheidsoverdrachten niet voor 2014 gestemd zouden zijn. "Want dan gaan de verkiezingen van 2014 ons in de chaos storten, met name door de onzekerheid." 'Nervositeit voor gemeenteraadsverkiezingen is heel groot' Volgens Peeters werken de gemeenteraadsverkiezingen verlammend op de federale politiek. 'Iedereen maakt zich op voor de verkiezingen. Ik merk dat de nervositeit heel groot is. Dat mag niet betekenen dat er geen beslissingen meer genomen worden,' zei hij in de Ochtend. Kris Peeters weigert mee te stappen in de verkiezingsretorica van de grootste partijen aan beide zijden van de landsgrens die zeggen dat de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 een belangrijke graadmeter zijn voor de politiek op federaal en Vlaams niveau. 'Gemeenteraadsverkiezingen hebben geen gevolgen voor andere beleidsniveau's' 'Sommigen blazen dit op en zeggen dat dit een test is voor andere beleidsnivea's. De gemeenteraadsverkiezingen zijn een lokale aangelegenheid. Die hebben absoluut geen gevolgen voor de Vlaamse of federale regering. De uitslag op 14 oktober mag geen invloed hebben op andere niveau's.' 'Wij viseren N-VA niet' Minister-president Peeters weigert van de N-VA de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen te maken. 'Iedereen kijkt uit naar wat het resultaat van de N-VA zal zijn. Wij viseren de N-VA niet. Wat mijn partij betreft, zullen wij onze huid zeer duur verkopen. We zullen ook kijken naar de resultaten van de andere partijen.' (EE)