Korpschef Kruibeke ziet problematiek rond transmigranten nog altijd toenemen

Maximiliaanpark. 'In één derde van de klachten over politiegeweld gaat het om minderjarigen.' © IDPhotoagency

De korpschef van de politiezone Kruibeke-Temse trekt opnieuw aan de alarmbel. Hij ziet de problematiek met de transmigranten nog altijd toenemen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zegt dat de aanpak van de regering wel degelijk werkt. ‘Maar ik heb geen toverstaf’.

‘Ze zijn met meer en radelozer’, klinkt het De Standaard. De komst van het administratief centrum in Steenokkerzeel noemt korpschef Wim Pieteraerens ‘windowdressing’.

Eind augustus trok Pieteraerens al eens aan de alarmbel. Hij zei toen dat zijn korps de transmigranten niet meer actief zou opsporen en oppakken, omdat het toch geen zin had. Na verhoor en het nemen van vingerafdrukken werden ze meestal weer vrijgelaten.

Sindsdien is de situatie amper verbeterd, klinkt het maandag. ‘Ik zou zelfs durven te zeggen dat de situatie verslechterd is’, aldus Pieteraerens. ‘Nu de parking van Wetteren ’s nachts gesloten is, wijken migranten nog meer uit naar Kruibeke. De parking is er slecht beveiligd en migranten hebben er veel mogelijkheden om te ontsnappen. Dagelijks zien we groepen van dertig, soms zelfs zestig, op straat lopen. Ze zijn nog radelozer en wanhopiger geworden.’

De opening van het nationaal administratief centrum in Steenokkerzeel half september biedt volgens de korpschef geen oplossing. ‘Soms is daar maar plaats voor tien migranten, terwijl er dertig zijn opgepakt. De meesten worden ook weer vrijgelaten, waardoor ze hier na twee dagen opnieuw staan (…) De transmigranten willen hier niet blijven en wij willen hen ook niet. Het is misschien kort door de bocht, maar waarom laten we hen niet naar Engeland gaan?’, klinkt het nog.

Reactie Francken

De nieuwe aanpak om opgepakte transmigranten van de lokale politiezones naar het administratief centrum in Steenokkerzeel te brengen, ‘werkt wel degelijk’. Dat zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in een reactie op Radio 1.

‘We zien een daling van het aantal opgepakte en gesignaleerde transmigranten sinds de invoer van ons actieplan, niet alleen in West-Vlaanderen maar bijvoorbeeld ook in het Maximiliaanpark. Dus de signalen zijn op zijn minst dubbel’, klonk het.

Tegen volgende zomer wil Francken een extra gesloten centrum openen, met 300 plaatsen, zei hij maandagochtend. ‘Maar dat is natuurlijk niet van de ene op de andere dag open, ik heb geen toverstaf.’

De staatssecretaris neemt vandaag wel nog contact op met de korpschef. ‘Hij is de man op het veld daar, dus we gaan zien wat we kunnen doen.’

Francken denkt onder meer aan een betere beveiliging van de snelwegparking, bijvoorbeeld met concertina-prikkeldraad. Hij werkt ook aan een nieuwe ontradingscampagne, en staat in nauw overleg met het Verenigd Koninkrijk, zei hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content