Koning Albert II heeft de ondertussen ex-premier Yves Leterme benoemd tot minister van Staat. Dat meldt het paleis. De benoeming gebeurde op voordracht van kersvers eerste minister Elio Di Rupo (PS).

Minister van Staat is een eretitel die de vorst via een koninklijk besluit en op voordracht van de premier toekent aan een politici die zich hebben ingezet voor het vaderland. Veel voordelen zijn aan de titel niet verbonden, behalve dan dat de betrokkenen met een A-nummerplaat mogen blijven rondrijden.

Kroonraad

Ministers van Staat zijn samen met de zittende ministers en de koning officieel ook lid van de kroonraad, die de vorst in uitzonderlijke omstandigheden moet adviseren. De raad kwam in de Belgische politieke geschiedenis echter nog maar vijf keer samen. De laatste keer is ondertussen al meer dan een halve eeuw geleden, naar aanleiding van de onafhankelijkheid van Congo.

Dat de nieuwe eerste minister zijn voorganger voordraagt als minister van Staat is geen automatisme, maar wel iets dat ondertussen gebruikelijk is geworden. Leterme kon dat voor Herman Van Rompuy en Guy Verhofstadt niet doen omdat zij al minister van Staat waren. Verhofstadt droeg wel zijn voorganger Jean-Luc Dehaene voor en Dehaene deed hetzelfde met Wilfried Martens.

Yves Leterme verdwijnt voor een tijdje van de politieke scène. Hij vertrekt naar Parijs, waar hij de komende jaren adjunct-secretaris-generaal van de OESO wordt. (Belga/SD)

De nog levende ministers van Staat zijn:

Jean Defraigne
Willy Claes
Guy Spitaels
Antoinette Spaak
Wilfried Martens
Leo Tindemans
Philippe Busquin
Paula D'Hondt-Van Opdenbosch
Gilbert Temmerman
Andries Kinsbergen
Charles-Ferdinand Nothomb
Guy Verhofstadt
Philippe Moureaux
Louis Tobback
Annemie Neyts-Uyttebroeck
Magda Aelvoet
Louis Michel
José Daras
Gérard Deprez
Herman De Croo
Philippe Maystadt
Robert Urbain
François-Xavier de Donnea
Mark Eyskens
Jean-Luc Dehaene
Elio Di Rupo
Freddy Willockx
Raymond Langendries
Miet Smet
Patrick Dewael
Roger Lallemand
Jos Geysels
Karel De Gucht
Jacky Morael
Luc Coene
Herman Van Rompuy
Jaak Gabriëls
Charles Picqué
Philippe Monfils
Étienne Davignon
Steve Stevaert
Johan Vande Lanotte
Frank Vandenbroucke
Jos Chabert
Armand De Decker
Melchior Wathelet
André Flahaut
Karel Poma
Yves Leterme

Koning Albert II heeft de ondertussen ex-premier Yves Leterme benoemd tot minister van Staat. Dat meldt het paleis. De benoeming gebeurde op voordracht van kersvers eerste minister Elio Di Rupo (PS).Minister van Staat is een eretitel die de vorst via een koninklijk besluit en op voordracht van de premier toekent aan een politici die zich hebben ingezet voor het vaderland. Veel voordelen zijn aan de titel niet verbonden, behalve dan dat de betrokkenen met een A-nummerplaat mogen blijven rondrijden.KroonraadMinisters van Staat zijn samen met de zittende ministers en de koning officieel ook lid van de kroonraad, die de vorst in uitzonderlijke omstandigheden moet adviseren. De raad kwam in de Belgische politieke geschiedenis echter nog maar vijf keer samen. De laatste keer is ondertussen al meer dan een halve eeuw geleden, naar aanleiding van de onafhankelijkheid van Congo.Dat de nieuwe eerste minister zijn voorganger voordraagt als minister van Staat is geen automatisme, maar wel iets dat ondertussen gebruikelijk is geworden. Leterme kon dat voor Herman Van Rompuy en Guy Verhofstadt niet doen omdat zij al minister van Staat waren. Verhofstadt droeg wel zijn voorganger Jean-Luc Dehaene voor en Dehaene deed hetzelfde met Wilfried Martens.Yves Leterme verdwijnt voor een tijdje van de politieke scène. Hij vertrekt naar Parijs, waar hij de komende jaren adjunct-secretaris-generaal van de OESO wordt. (Belga/SD)