Komen er straks designerbaby's? Stel uw vraag aan Petra De Sutter

13/11/18 om 18:30 - Bijgewerkt op 27/11/18 om 18:06

Hebt u een originele en relevante vraag voor professor Reproductieve Geneeskunde Petra De Sutter (UGent)? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Komen er straks designerbaby's? Stel uw vraag aan Petra De Sutter

© iStock

Mail uw naam, adres en vraag voor Petra De Sutter naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Of het nieuws klopt, is niet 100 procent zeker. Maar de berichten over de eerste CRISPR-baby's in China doen alvast veel stof opwaaien. Bij de CRISPR-techniek worden stukjes DNA uit een cel gewist en vervangen door andere stukjes. Genetisch knip- en plakwerk, met andere woorden. En nu zou dus een meisjestweeling - Lulu en Nana - geboren zijn met gemanipuleerde genen: volgens de Chinese onderzoeker He Jiankui is bij de kinderen een gen aangepast, waardoor ze immuun zouden zijn voor hiv. Omdat de gevolgen van dit soort genetische experimenten voorlopig nog onduidelijk zijn, wordt door internationale wetenschappers geschokt gereageerd: wereldwijd hadden zij opgeroepen tot terughoudendheid.

Hoe moeten we dit soort 'gencorrecties' beoordelen? Is het een goede zaak dat levensbedreigende ziektes hiermee kunnen verminderen of zelfs verdwijnen? Eerder werd al geëxperimenteerd met dit soort technieken, maar voorlopig is het in de VS en Europa verboden om genetisch gemanipuleerde embryo's terug te plaatsen. Waarom springen we hier zo voorzichtig mee om? Wordt deze techniek ooit veilig genoeg om wél gecontroleerd toe te passen?

Reageert de medische wereld misschien té conservatief? Dankzij technieken als IVF en ICSI kunnen nu toch al 'geschikte' embryo's worden geselecteerd? Wat is dan nog het grote verschil met genetische manipulatie?

Vraag is natuurlijk: waarvoor kunnen we het dan gebruiken? Enkel voor ernstige genetische aandoeningen? Of ook voor andere 'verbeteringen', zoals meer intelligentie, kracht of schoonheid? Op dit moment zou dat niet eens mogelijk zijn, maar wat als het in de toekomst wél kan? Krijgen we dan de designerbaby's waarvoor vaak wordt gewaarschuwd? En is dat wel een slechte zaak: elke ouder wil toch graag een perfect kindje?

Al heeft dat natuurlijk ethische consequenties: is het wel wenselijk dat zoveel mogelijk ziektes en beperkingen worden gewist uit het menselijke genoom? Zullen straks enkel de happy few zo'n 'perfecte baby' kunnen betalen? En zullen die kinderen met perfecte genen dan ook meer voordelen krijgen: als ze minder kans hebben op ernstige afwijkingen, hebben ze dan ook recht op een lagere verzekeringspolis? Krijgen we straks een nieuwe klassemaatschappij, op basis van genen?

Petra De Sutter is professor Gynaecologie (UGent) en hoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde (UZ Gent). Sinds 2014 zetelt ze voor Groen in de Senaat. Vorig jaar publiceerde ze het boek De maakbare baby.

Lees meer over:

Onze partners