In totaal werden dit jaar bijna 70.000 stemmen uitgebracht voor het woord van 2017. In Vlaanderen kon "koesterkoffer" kon rekenen op meer dan helft (55 procent) van de stemmen. Het woord laat daarmee "fipronilei" (9 procent) en "metoo-verhaal" (8 procent) ver achter zich.

'Koffer met tastbare herinneringen om een jong gezin te steunen na het verlies van een kind', luidt de officiële definitie van koesterkoffer. De valies werd ontwikkeld door moeders, met de hulp van een kinderpsychologe en een aantal vzw's, en bevat onder meer silicone om een vingerafdruk te nemen van het kind, een canvas voor een hand-of voetafdruk en een buisje voor een haarlokje.

Daarnaast kon ook worden gestemd in vijf categoriën. 'Framily' (benaming voor vrienden die je zo goed kent dat het voelt alsof ze familie zijn) is het populairste woord binnen de jongerentaal, terwijl 'sugardady' het hoogste schavotje wegkaapt onder lifestyle. 'Magneetvissen, 'sjoemelsigaret' en 'alternatief feit' zijn de woorden van het jaar binnen de categoriën sport & amusement, economie en politiek.

Ook de Nederlanders kozen hun woord van het jaar. 'Appongeluk' (ongeluk waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was) staat er op de eerste plaats, net als bij ons gevolgd door 'fipronilei'.

'Regenboogtaal' (genderneutrale taal) vervolledigt de top drie. De voorgaande jaren werd de verkiezing voor het woord van het jaar in Vlaanderen gewonnen door 'samsonseks' (2016), 'kraamkost' (2015), 'flitsmarathon' (2014) en 'selfie' (2013).

In totaal werden dit jaar bijna 70.000 stemmen uitgebracht voor het woord van 2017. In Vlaanderen kon "koesterkoffer" kon rekenen op meer dan helft (55 procent) van de stemmen. Het woord laat daarmee "fipronilei" (9 procent) en "metoo-verhaal" (8 procent) ver achter zich. 'Koffer met tastbare herinneringen om een jong gezin te steunen na het verlies van een kind', luidt de officiële definitie van koesterkoffer. De valies werd ontwikkeld door moeders, met de hulp van een kinderpsychologe en een aantal vzw's, en bevat onder meer silicone om een vingerafdruk te nemen van het kind, een canvas voor een hand-of voetafdruk en een buisje voor een haarlokje. Daarnaast kon ook worden gestemd in vijf categoriën. 'Framily' (benaming voor vrienden die je zo goed kent dat het voelt alsof ze familie zijn) is het populairste woord binnen de jongerentaal, terwijl 'sugardady' het hoogste schavotje wegkaapt onder lifestyle. 'Magneetvissen, 'sjoemelsigaret' en 'alternatief feit' zijn de woorden van het jaar binnen de categoriën sport & amusement, economie en politiek. Ook de Nederlanders kozen hun woord van het jaar. 'Appongeluk' (ongeluk waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was) staat er op de eerste plaats, net als bij ons gevolgd door 'fipronilei'. 'Regenboogtaal' (genderneutrale taal) vervolledigt de top drie. De voorgaande jaren werd de verkiezing voor het woord van het jaar in Vlaanderen gewonnen door 'samsonseks' (2016), 'kraamkost' (2015), 'flitsmarathon' (2014) en 'selfie' (2013).