Kinderen en jongeren kunnen deze zomer op kamp

"Beslissing eind mei over zomerkampen vergroot de kans dat ze doorgaan" © belga

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V), de ministers van de andere gemeenschappen en de sector zetten het licht op groen voor zomerkampen en -activiteiten voor kinderen en jongeren.

De sector werkte enkele regels uit – zo mogen de activiteiten in ‘contactbubbels’ van maximaal 50 personen doorgaan – maar rekent ook op het gezond verstand van de initiatiefnemers. ‘Vleeshoop of Dikke Bertha moet kan je dit jaar misschien beter niet spelen’, aldus Dalle.

Na lang overleg hakten de gemeenschapsministers, de jeugdsector en de virologen binnen de GEES vrijdagavond de knoop door: kinderen en jongeren kunnen komende zomer op kamp. Ook andere zomeractiviteiten, denk aan speelpleinwerkingen, zullen toegelaten zijn. ‘Bijzonder goed nieuws voor kinderen en jongeren die lang hebben moeten wachten’, aldus Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) na afloop op een persconferentie. ‘De zomer van 2020 zal anders zijn, maar daarom niet minder fantastisch.’

Om alles in goede banen te leiden, heeft de sector meteen een basishandleiding opgesteld met enkele regels die voor het hele jeugdaanbod van kracht zullen zijn. De belangrijkste is de ‘contactbubbel’. Alles moet gebeuren binnen een groep van maximaal vijftig personen, begeleiders inbegrepen. Kampen of activiteiten met meer dan vijftig mensen kunnen ook, maar dan moeten de organisatoren gaan opsplitsen: slapen, eten, sport en spel moeten dan in verschillende bubbels. Daarnaast zullen kinderen die recent symptomen van het coronavirus hadden niet kunnen deelnemen, en zal voor bepaalde risicogroepen een medisch attest nodig zijn.

Verder staat hygiëne centraal. Er zal extra aandacht zijn voor bijvoorbeeld handen wassen en spelletjes waarbij men dicht in de buurt komt bij elkaars gezicht – denk aan ‘Vleeshoop’ of ‘Dikke Bertha’ – worden afgeraden.

Mondmaskers hoeven niet, behalve bij contact met buitenstaanders en op het openbaar vervoer als de kinderen ouder zijn dan twaalf jaar, en voor ouders, als die bijvoorbeeld de kinderen komen afzetten of ophalen. Tot slot zal zoveel mogelijk geprobeerd worden om activiteiten in de buitenlucht te organiseren.

Op de locaties staan op zich weinig beperkingen, al moeten buitenlandse kampen wel beperkt worden tot een afstand van 150 kilometer vanaf de Belgische grens – als de grenzen opnieuw opengaan tenminste. Die beperkte afstand moet het haalbaar houden voor ouders om een kind dat eventueel ziek wordt, op te halen. Uitstapjes naar pretparken of dierentuinen in grote groepen kinderen worden ook afgeraden. Voor het dagaanbod van lokale besturen, waar niet elke dag dezelfde kinderen aan deelnemen, geldt de specifieke regel om zoveel mogelijk met voorinschrijvingen te werken, al moet het ook mogelijk blijven om op de dag zelf nog aan te sluiten, bijvoorbeeld om kinderen en jongeren in een kwetsbare situatie te kunnen opvangen.

Ook voor de jeugdhuizen is er goed nieuws. Zij kunnen deze zomer opnieuw opengaan, al geldt ook hier de regel van maximaal vijftig mensen. Bovendien moeten de regels rond sociale afstand gerespecteerd worden bij groepen van jongeren boven de twaalf jaar en kunnen er voorlopig geen horeca-activiteiten plaatsvinden. Fuiven organiseren of biertjes tappen, zit er dus nog niet meteen in.

De Ambrassade, die de jeugdwerking en Vlaanderen ondersteunt, heeft al allerhande ondersteuningsmateriaal klaar, aldus Directrice Eva Vereecke. Voor alle verschillende soorten jeugdwerk – jeugdbewegingskampen, dagaanbod en speelpleinen, vakantiekampen met overnachting, vakantiekampen zonder overnachting en jeugdhuizen en ontmoetingscentra – zijn specifieke zomerplannen opgesteld. Daarnaast zijn er infofiches met pictogrammen en gidsen voor jongeren en ouders uitgewerkt, net als FAQ’s op de website watwat.be.

De sector heeft ook een noodprocedure en een permanentiesysteem klaar voor als er iemand ziek zou worden op kamp of tijdens een activiteit. Dalle kondigde vrijdagavond ook nog aan dat de speelpleinen vanaf volgende week woensdag opnieuw open kunnen. Ook daar zijn ouders en kinderen al langer vragende partij voor. Het gaat wel enkel om buurtspeeltuintjes of buitenspeeltuinen in bijvoorbeeld natuurparken, verduidelijkte hij.

Woensdag mogen de speeltuinen weer open

Op woensdag 27 mei mogen de speeltuinen weer open. Dat heeft Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) vrijdagavond aangekondigd na afloop van een overlegcomité.

De openbare speeltuinen in België zijn al sinds maart verboden terrein in de strijd tegen het coronavirus. De jongste dagen kwam er echter meer en meer vraag om die opnieuw te openen.

Chirojeugd Vlaanderen: ‘Dit is haalbaar’

Chirojeugd Vlaanderen is opgetogen over de mogelijkheid om deze zomer toch weer op kamp te kunnen. ‘Wij zijn zeer tevreden, ook al is het slechts mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Het alternatief is dat er niets kan doorgaan. Dit is haalbaar’, zegt Erwin Cools, directeur Chirojeugd Vlaanderen na de beslissing van de bevoegde ministers en de jeugdsector op vrijdag.

De activiteiten op de zomerkampen zullen in ‘contactbubbels’ van maximaal 50 personen mogen doorgaan, zo werd vrijdag beslist. ‘Het is begrijpelijk dat we dit zoveel mogelijk in bubbels moeten organiseren. Wij gaan nu de groepen bijstaan en adviseren waar nodig zodat zij de maatregelen zo goed mogelijk kunnen uitvoeren’, aldus Cools. ‘Eventueel kunnen ze extra sanitair plaatsen of het eten organiseren in een beurtrol of in verschillende tenten.’ De regels brengen wel een aantal uitdagingen met zich mee.

Volgens Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle zijn spellen als ‘Dikke Bertha’ en ‘Vleeshoop’ alvast niet mogelijk. ‘De afstand moeten we respecteren, dat is een hele uitdaging. We zullen spelen moeten zoeken die dat respecteren en we zullen daar nu aan de slag mee moeten gaan. Maar ik geloof dat jongeren daar zeer creatief in zullen zijn’, aldus Cools nog.

Marc Van Ranst: ‘Op één grote kampsite kunnen meerdere bubbels zitten’

De beperking voor jeugdkampen om met contactbubbels van maximum vijftig personen te werken, hoeft niet noodzakelijk slecht nieuws te zijn voor grote groepen. ‘Op één kampsite kunnen meerdere bubbels zitten, maar de bedoeling is wel dat die niet fysiek met elkaar in contact komen’, zo verduidelijkte viroloog Marc Van Ranst vrijdagavond in VTM Nieuws.

Van Ranst schoof vrijdag ook aan bij het overleg over de zomerkampen. Echt grote kampen van tweehonderd personen, die zullen niet mogelijk zijn. Er komt een beperking van vijftig personen per contactbubbel, maar bij voldoende ruimte kunnen dat meerdere bubbels van vijftig per kampplaats zijn. Binnen die bubbels zullen mondmaskers en social distancing niet nodig zijn, bevestigde Van Ranst voorts. ‘We gaan daar ook meer en meer naartoe. Zeker voor -12-jarigen gaan we over heel de maatschappij daarheen’, aldus de viroloog.

Hij wijst er ook op dat de zomerkampen pas vanaf 1 juli doorgaan. ‘En dan zitten we weer een heel eind verder in de epidemie.’ Risico dat kinderen toch ziek worden op kamp is er natuurlijk altijd. Is dat het geval, dan zal de hele bubbel van vijftig personen opgevolgd worden en gevraagd worden om in quarantaine te blijven, aldus nog Van Ranst.

Scouts en Gidsen Vlaanderen: ‘Enorme opluchting’

De beslissing om zomerkampen toch te laten doorgaan is ‘een enorme opluchting’, zo klinkt het bij Scouts en Gidsen Vlaanderen. De koepelorganisatie van de jeugdbeweging heeft er alle vertrouwen in dat de leiding haar verantwoordelijkheid zal opnemen en dat kampen veilig zullen verlopen. ‘We willen graag op kamp, maar we willen ook veilig op kamp’, aldus woordvoerder Jan Van Reusel.

Volgens Van Reusel ging er ‘een enorme schok van blijdschap’ doorheen de scoutsgemeenschap toen het licht op groen werd gezet voor zomerkampen. De koepel reageert positief op de maatregelen die toegepast moeten worden op kamp, ze liggen bovendien in de lijn met wat de koepel zelf besproken heeft. Toch zal het op bepaalde vlakken een aanpassing zijn voor de leden en de leiding, maar de koepel heeft er ‘100 procent vertrouwen in dat de leiding met veel verantwoordelijkheidszin de maatregelen zal toepassen’.

Veel scoutsleiders zijn tijdens de lockdownmaatregelen verbonden gebleven met leden via allerlei online activiteiten of hebben mondmaskers genaaid, klinkt het. ‘Onze leiding mag niet onderschat worden. In de afgelopen maanden heeft de leiding trouwens net als iedereen leren omgaan met die maatregelen. Wij zijn ervan overtuigd dat zij aan de hand van onder meer pictogrammen en logboeken met de maatregelen aan de slag zullen kunnen gaan en dat zij oplettendheid aan de dag zullen leggen.’

Ook buitenlandse kampen zijn weer mogelijk, maar dan slechts binnen een straal van 150 kilometer vanaf de Belgische grens. ‘We hadden al gecommuniceerd dat dit onzeker was. Wij zullen de groepen voor wie het toch niet mogelijk blijkt daarin begeleiden, bijvoorbeeld met de zoektocht naar een nieuw kampterrein.’

De activiteiten op kamp zullen bovendien in een bubbel van maximaal 50 personen moeten doorgaan. Dat zou volgens Van Reusel geen probleem mogen vormen. ‘Onze scoutsgroepen zijn al opgedeeld per leeftijd in kleinere ’takken’, die meestal uit groepen van minder dan 50 bestaan. Een groepskamp zal pas mogelijk zijn als het terrein daarvoor wordt ingericht.’ De mogelijkheid bestaat dat een scoutsgroep beslist om toch niet op kamp te gaan.

Scouts en Gidsen Vlaanderen benadrukt dat het in dat geval de groep zal ondersteunen en hun keuze gerespecteerd zal worden. Tot slot richt de koepel zich tot de ouders. ‘We hopen dat ook de ouders er vertrouwen in zullen hebben, aangezien de regering het als veilig beschouwt om op kamp te gaan. Maar ook hun keuze zullen we respecteren indien ze beslissen om een lid niet mee op kamp te sturen’, luidt het nog.

Partner Content