Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland, moet zich voor het Gentse hof van assisen verantwoorden.

De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft beslist dat De Gelder verwezen wordt naar het hof van assisen. De verdediging van De Gelder stelde dat hij ontoerekeningsvatbaar was en geïnterneerd moest worden.

4 moorden, 25 moordpogingen

De raadkamer in Dendermonde ging daar op 4 mei niet op in en besliste het dossier aanhangig te maken bij de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling.

Het openbaar ministerie had de verwijzing gevraagd voor vier moorden en 25 moordpogingen. De verdediging had betwist dat De Gelder een moordpoging ondernam op de buren van slachtoffer Elza Van Raemdonck, maar de KI Gent heeft De Gelder verwezen voor alle feiten waarvan hij beschuldigd werd. De slachtoffers en de nabestaanden reageren opgelucht op de beslissing.

'Internering zou te makkelijk geweest zijn' (slachtoffer)

"Het proces komt er en nu zullen de mensen weten wat er echt gebeurd is", zegt kinderverzorgster Hilde De Bondt, die zwaargewond raakte bij de feiten in Fabeltjesland".

"Alles moet een keer van begin tot einde gezegd worden. Een internering nu zou te makkelijk geweest zijn. Mocht de volksjury later toch nog een internering uitspreken, dan is dat een andere zaak. Dan is iedereen aan het woord gekomen op het proces en hebben de slachtoffers kunnen vertellen wat ze meegemaakt hebben", aldus De Bondt.

'Ontoerekeningsvatbaarheid pleiten tijdens proces' (advocaat)

Jaak Haentjens, de advocaat van Kim De Gelder, reageert ontgoocheld, maar zal voor het hof van assisen opnieuw de ontoerekeningsvatbaarheid van zijn cliënt pleiten. "De kamer van inbeschuldigingstelling heeft gesteld dat er geen eenduidigheid is over de toerekeningsvatbaarheid en laat de beslissing over aan het hof van assisen", zegt Haentjens.

"Mijn cliënt reageerde onbewogen op de uitspraak. Ik vrees dat hij niet beseft dat hij voor het hof van assisen moet verschijnen. Ik heb begrip voor de beslissing om uit maatschappelijke overwegingen het proces in extenso te voeren voor het hof van assisen. Ik weet dat de slachtoffers veel vragen hebben maar ik betwijfel of ze antwoorden zullen krijgen", zegt Haentjens.

Proces eind dit jaar
Verwacht wordt dat een proces voor het Gentse hof van assisen eind dit jaar of begin volgend jaar kan plaatsvinden.

De Gelder bracht op 23 januari 2009 twee baby's en een 54-jarige vrouw om het leven in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. Hij bekende later ook dat hij op 16 januari de moord pleegde op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene. (Belga/TE)

Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland, moet zich voor het Gentse hof van assisen verantwoorden. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft beslist dat De Gelder verwezen wordt naar het hof van assisen. De verdediging van De Gelder stelde dat hij ontoerekeningsvatbaar was en geïnterneerd moest worden. 4 moorden, 25 moordpogingenDe raadkamer in Dendermonde ging daar op 4 mei niet op in en besliste het dossier aanhangig te maken bij de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling. Het openbaar ministerie had de verwijzing gevraagd voor vier moorden en 25 moordpogingen. De verdediging had betwist dat De Gelder een moordpoging ondernam op de buren van slachtoffer Elza Van Raemdonck, maar de KI Gent heeft De Gelder verwezen voor alle feiten waarvan hij beschuldigd werd. De slachtoffers en de nabestaanden reageren opgelucht op de beslissing. 'Internering zou te makkelijk geweest zijn' (slachtoffer) "Het proces komt er en nu zullen de mensen weten wat er echt gebeurd is", zegt kinderverzorgster Hilde De Bondt, die zwaargewond raakte bij de feiten in Fabeltjesland". "Alles moet een keer van begin tot einde gezegd worden. Een internering nu zou te makkelijk geweest zijn. Mocht de volksjury later toch nog een internering uitspreken, dan is dat een andere zaak. Dan is iedereen aan het woord gekomen op het proces en hebben de slachtoffers kunnen vertellen wat ze meegemaakt hebben", aldus De Bondt.'Ontoerekeningsvatbaarheid pleiten tijdens proces' (advocaat)Jaak Haentjens, de advocaat van Kim De Gelder, reageert ontgoocheld, maar zal voor het hof van assisen opnieuw de ontoerekeningsvatbaarheid van zijn cliënt pleiten. "De kamer van inbeschuldigingstelling heeft gesteld dat er geen eenduidigheid is over de toerekeningsvatbaarheid en laat de beslissing over aan het hof van assisen", zegt Haentjens. "Mijn cliënt reageerde onbewogen op de uitspraak. Ik vrees dat hij niet beseft dat hij voor het hof van assisen moet verschijnen. Ik heb begrip voor de beslissing om uit maatschappelijke overwegingen het proces in extenso te voeren voor het hof van assisen. Ik weet dat de slachtoffers veel vragen hebben maar ik betwijfel of ze antwoorden zullen krijgen", zegt Haentjens. Proces eind dit jaar Verwacht wordt dat een proces voor het Gentse hof van assisen eind dit jaar of begin volgend jaar kan plaatsvinden. De Gelder bracht op 23 januari 2009 twee baby's en een 54-jarige vrouw om het leven in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. Hij bekende later ook dat hij op 16 januari de moord pleegde op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene. (Belga/TE)