"We hebben twee belangrijke dossiers aangepakt: ten eerste de begroting en ten tweede de relancestrategie", verklaarde premier Elio Di Rupo na de vergadering die om halfelf 's ochtends gestart was en tot na midernacht doorging.

Nieuwe agenten

De begroting 2012 blijft op het strikte budgettaire traject, terwijl er extra middelen gevonden werden voor justitie, politie en de ambulanciers. In de relancemaatregelen zitten maatregelen voor de lage lonen, jongeren, KMO's en onderzoek en ontwikkeling.

Om de begroting 2012 te sluiten met het door Europa opgelegde tekort van 2,8 procent van het bbp moest 78 miljoen euro gezocht worden. Dat verliep niet zo moeilijk na het herberekenen van een aantal begrotingsposten en de vermindering van de intrestlasten, zo was na afloop te horen.

Veiligheid

De extra middelen voor het veiligheidsbeleid gaan naar een betere strafuitvoering en het rekruteren van nieuwe agenten en de verbetering van de opleiding. "Daarmee antwoorden we grotendeels op de vragen van de burgemeesters inzake veiligheid", aldus de premier.

Voorts wordt 9 miljoen uitgetrokken voor advocatenkosten in het kader van de Salduzwet en kreeg minister van Justitie Annemie Turtelboom groen licht voor maatregelen om de uitvoering van de kleinere straffen te verbeteren, onder meer via een toename van de enkelbanden.

Werkbonus

De relancemaatregelen moeten volgens Di Rupo de bedrijven zuurstof geven en de mensen meer perspectief bieden. Vanaf 2013 wordt de koopkracht van de lage lonen versterkt door een werkbonus en een belastingskrediet. Dat moet zo'n 15 euro per maand extra nettoloon opleveren.

Er komen 10.000 stageplaatsen in bedrijven voor jongeren en voor de kmo's worden de eerste drie aanwervingen goedkoper. Deze maatregel gaat reeds in vanaf oktober 2012 om begin volgend jaar op kruissnelheid te geraken.

Verjaardag Di Rupo

Het gezinspensioen van zelfstandigen wordt voorts op dezelfde hoogte gebracht als dat van de werknemers, wat op een verhoging van 22 euro per maand neerkomt. De sociale lasten voor onderzoekers wordt verder verlaagd van 25 naar 20 procent.

De lange vergadering werd afgesloten met een drink op de 61ste verjaardag van Elio Di Rupo. De regering geeft woensdagochtend meer toelichting. (Belga/TV)

"We hebben twee belangrijke dossiers aangepakt: ten eerste de begroting en ten tweede de relancestrategie", verklaarde premier Elio Di Rupo na de vergadering die om halfelf 's ochtends gestart was en tot na midernacht doorging.Nieuwe agenten De begroting 2012 blijft op het strikte budgettaire traject, terwijl er extra middelen gevonden werden voor justitie, politie en de ambulanciers. In de relancemaatregelen zitten maatregelen voor de lage lonen, jongeren, KMO's en onderzoek en ontwikkeling. Om de begroting 2012 te sluiten met het door Europa opgelegde tekort van 2,8 procent van het bbp moest 78 miljoen euro gezocht worden. Dat verliep niet zo moeilijk na het herberekenen van een aantal begrotingsposten en de vermindering van de intrestlasten, zo was na afloop te horen.Veiligheid De extra middelen voor het veiligheidsbeleid gaan naar een betere strafuitvoering en het rekruteren van nieuwe agenten en de verbetering van de opleiding. "Daarmee antwoorden we grotendeels op de vragen van de burgemeesters inzake veiligheid", aldus de premier. Voorts wordt 9 miljoen uitgetrokken voor advocatenkosten in het kader van de Salduzwet en kreeg minister van Justitie Annemie Turtelboom groen licht voor maatregelen om de uitvoering van de kleinere straffen te verbeteren, onder meer via een toename van de enkelbanden.Werkbonus De relancemaatregelen moeten volgens Di Rupo de bedrijven zuurstof geven en de mensen meer perspectief bieden. Vanaf 2013 wordt de koopkracht van de lage lonen versterkt door een werkbonus en een belastingskrediet. Dat moet zo'n 15 euro per maand extra nettoloon opleveren. Er komen 10.000 stageplaatsen in bedrijven voor jongeren en voor de kmo's worden de eerste drie aanwervingen goedkoper. Deze maatregel gaat reeds in vanaf oktober 2012 om begin volgend jaar op kruissnelheid te geraken.Verjaardag Di Rupo Het gezinspensioen van zelfstandigen wordt voorts op dezelfde hoogte gebracht als dat van de werknemers, wat op een verhoging van 22 euro per maand neerkomt. De sociale lasten voor onderzoekers wordt verder verlaagd van 25 naar 20 procent. De lange vergadering werd afgesloten met een drink op de 61ste verjaardag van Elio Di Rupo. De regering geeft woensdagochtend meer toelichting. (Belga/TV)