Ontslagnemend premier Yves Leterme gaat met het kernkabinet "binnen het concept van lopende zaken" een aantal beslissingen voorbereiden met het oog op de begroting voor volgend jaar. Dat heeft Leterme in het Canvas-programma Terzake verklaard.

"Indien resultaat uitblijft van de begrotingsgesprekken, dan moet in overleg met de onderhandelende partijen gekeken worden op welke manier we ervoor zorgen dat ons land tijdig een begroting heeft die beantwoordt aan de Europese criteria, maar vooral ook aan de verwachtingen van de financiële markten", verklaarde Leterme.

Het kernkabinet buigt zich onder meer over een financiewet, een wetsontwerp betreffende voorlopige twaalfden en wetsontwerpen over onder meer de nucleaire rente en de farmaceutische heffing. Ook zal Leterme een aantal voorstellen doen "in verband met een bredere aanpak indien moest blijken dat de onderhandelingen langer duren dan gewenst".

Wat Leterme voorbereidt, gaat verder dan wat oorspronkelijk was afgesproken, maar de ontslagnemende premier wijst erop dat een regering van lopende zaken niet dezelfde armslag heeft als een volwaardige regering. "Ik wil niet op het terrein van de onderhandelaars treden, maar het is duidelijk dat ik mij verantwoordelijk voel voor het behoud van de welvaart en financiële stabiliteit van Belgie."

De druk van de financiële markten op België blijft groot. Leterme wijt de stijgende rente deels aan een "algemeen fenomeen van verlies van vertrouwen ten aanzien van de eurozone". Toch erkent de premier ook dat het uitblijven van een nieuwe regering en een begroting "een stuk extra wantrouwen" uitlokt. Ook de recente ontwikkelingen rond Dexia zouden de markten verontrusten. (Belga/INM)

Ontslagnemend premier Yves Leterme gaat met het kernkabinet "binnen het concept van lopende zaken" een aantal beslissingen voorbereiden met het oog op de begroting voor volgend jaar. Dat heeft Leterme in het Canvas-programma Terzake verklaard. "Indien resultaat uitblijft van de begrotingsgesprekken, dan moet in overleg met de onderhandelende partijen gekeken worden op welke manier we ervoor zorgen dat ons land tijdig een begroting heeft die beantwoordt aan de Europese criteria, maar vooral ook aan de verwachtingen van de financiële markten", verklaarde Leterme. Het kernkabinet buigt zich onder meer over een financiewet, een wetsontwerp betreffende voorlopige twaalfden en wetsontwerpen over onder meer de nucleaire rente en de farmaceutische heffing. Ook zal Leterme een aantal voorstellen doen "in verband met een bredere aanpak indien moest blijken dat de onderhandelingen langer duren dan gewenst". Wat Leterme voorbereidt, gaat verder dan wat oorspronkelijk was afgesproken, maar de ontslagnemende premier wijst erop dat een regering van lopende zaken niet dezelfde armslag heeft als een volwaardige regering. "Ik wil niet op het terrein van de onderhandelaars treden, maar het is duidelijk dat ik mij verantwoordelijk voel voor het behoud van de welvaart en financiële stabiliteit van Belgie." De druk van de financiële markten op België blijft groot. Leterme wijt de stijgende rente deels aan een "algemeen fenomeen van verlies van vertrouwen ten aanzien van de eurozone". Toch erkent de premier ook dat het uitblijven van een nieuwe regering en een begroting "een stuk extra wantrouwen" uitlokt. Ook de recente ontwikkelingen rond Dexia zouden de markten verontrusten. (Belga/INM)