Het is mogelijk om de oudste kerncentrales in Doel te sluiten in 2015 zoals voorzien in de wet op de kernuitstap zonder dat het licht uitgaat. Dat zei minister Magnette tijdens een lunchdebat met de top van de ABVV, zo schrijft De Standaard.

Tot nu ging de politieke discussie alleen over het langer openhouden en belasten van de oudste kerncentrales. Magnette deed tijdens het debat, waarvan het niet de bedoeling was dat de inhoud uitlekte, een heel andere suggestie. Die twee kerncentrales hebben een vermogen van samen zowat 900 megawatt. Volgens Magnette is er intussen voldoende niet-nucleaire vervangcapaciteit voorradig om ze stil te leggen.

Tihange

De wet op de kernuitstap zegt dat in 2015 ook de oudste centrale in het Waalse Tihange, met een vermogen van bijna 1.000 megawatt, dicht moet. Net als Doel 1 en 2 dateert de centrale uit 1975 en moet ze dus na veertig jaar dicht. Dat kan volgens de jongste studies niet allemaal zonder de bevoorradingszekerheid in het gedrang te brengen.

Magnette opent daarom een spoor naar een gefaseerde sluiting van de oudste kerncentrales. Hij kiest voor Doel 1 en 2 omdat dit twee gekoppelde centrales met de oudste technologie zijn, die bovendien vlakbij de stad Antwerpen zijn gelegen. (Belga/EE)

Het is mogelijk om de oudste kerncentrales in Doel te sluiten in 2015 zoals voorzien in de wet op de kernuitstap zonder dat het licht uitgaat. Dat zei minister Magnette tijdens een lunchdebat met de top van de ABVV, zo schrijft De Standaard. Tot nu ging de politieke discussie alleen over het langer openhouden en belasten van de oudste kerncentrales. Magnette deed tijdens het debat, waarvan het niet de bedoeling was dat de inhoud uitlekte, een heel andere suggestie. Die twee kerncentrales hebben een vermogen van samen zowat 900 megawatt. Volgens Magnette is er intussen voldoende niet-nucleaire vervangcapaciteit voorradig om ze stil te leggen.Tihange De wet op de kernuitstap zegt dat in 2015 ook de oudste centrale in het Waalse Tihange, met een vermogen van bijna 1.000 megawatt, dicht moet. Net als Doel 1 en 2 dateert de centrale uit 1975 en moet ze dus na veertig jaar dicht. Dat kan volgens de jongste studies niet allemaal zonder de bevoorradingszekerheid in het gedrang te brengen. Magnette opent daarom een spoor naar een gefaseerde sluiting van de oudste kerncentrales. Hij kiest voor Doel 1 en 2 omdat dit twee gekoppelde centrales met de oudste technologie zijn, die bovendien vlakbij de stad Antwerpen zijn gelegen. (Belga/EE)