De afgelopen vijf jaar was hij de woordvoerder van kardinaal Danneels. Vandaag leidt hij het communicatiecentrum van de Vlaamse jezuïeten. Knack sprak met Hans Geybels over ondermeer de recente pedofilieschandalen in de kerk.

"Ik vind het goed dat die dingen aan het licht komen. Al vind ik tegelijk ook dat men het niet mag opkloppen, door de hele kerk daarbij te betrekken", aldus Hans Geybels.

"Pedofilie en incest komen nog altijd veel vaker voor buiten de kerk dan binnen de kerk - daarom is het voor mij ook duidelijk dat dit niets met het celibaat te maken heeft. Maar de kerk lijdt onder het zondebokmechanisme: één pastoor sleurt altijd de hele kerk mee.

Als een bankier een kind misbruikt, sleurt hij niet de hele bankwereld met zich mee. Pastoors sleuren wel de hele kerk mee. En dat is hemeltergend, zeker voor mensen die al zo lang werken aan een positiever imago voor de kerk. Nu, bij ons zijn heel veel gevallen naar boven gekomen tijdens de Dutrouxperiode. Vandaag worden recente gevallen bij ons onmiddellijk doorgespeeld aan justitie. En voor de oude gevallen bestaat er een onafhankelijke commissie, waar onder meer de bekende kinderpsychiater Peter Adriaenssens lid van is. Die commissie bemiddelt tussen slachtoffer en kerk. Het is een voorbeeld dat in andere landen al navolging krijgt, onder meer in Nederland."

Joël De Ceulaer

De afgelopen vijf jaar was hij de woordvoerder van kardinaal Danneels. Vandaag leidt hij het communicatiecentrum van de Vlaamse jezuïeten. Knack sprak met Hans Geybels over ondermeer de recente pedofilieschandalen in de kerk. "Ik vind het goed dat die dingen aan het licht komen. Al vind ik tegelijk ook dat men het niet mag opkloppen, door de hele kerk daarbij te betrekken", aldus Hans Geybels. "Pedofilie en incest komen nog altijd veel vaker voor buiten de kerk dan binnen de kerk - daarom is het voor mij ook duidelijk dat dit niets met het celibaat te maken heeft. Maar de kerk lijdt onder het zondebokmechanisme: één pastoor sleurt altijd de hele kerk mee. Als een bankier een kind misbruikt, sleurt hij niet de hele bankwereld met zich mee. Pastoors sleuren wel de hele kerk mee. En dat is hemeltergend, zeker voor mensen die al zo lang werken aan een positiever imago voor de kerk. Nu, bij ons zijn heel veel gevallen naar boven gekomen tijdens de Dutrouxperiode. Vandaag worden recente gevallen bij ons onmiddellijk doorgespeeld aan justitie. En voor de oude gevallen bestaat er een onafhankelijke commissie, waar onder meer de bekende kinderpsychiater Peter Adriaenssens lid van is. Die commissie bemiddelt tussen slachtoffer en kerk. Het is een voorbeeld dat in andere landen al navolging krijgt, onder meer in Nederland." Joël De Ceulaer