Kasteel van Laken: een nieuwe dressing voor de prijs van een huis

Het Kasteel van Laken. © Alexander Dumarey
Kristof Clerix

Het Koninklijk Paleis in Brussel en het Kasteel van Laken maken géén deel uit van de Koninklijke Schenking. Beide kastelen behoren rechtstreeks toe aan de staat. De Regie der Gebouwen staat in voor de kosten. Knack, De Tijd, VRT NWS en Apache doken in de uitgaven.

Op basis van de wet openbaarheid van bestuur klopten we in september 2018 aan bij de Regie der Gebouwen. We vroegen alle onderhoudscontracten en aanbestedingsdocumenten voor renovaties van beide kastelen op sinds 1 januari 2016. Pas in oktober 2019 gaf de Regie de gevraagde documenten vrij. Wat staat daarin?

1. In 2017-2018 kreeg Lokaal 192 in het Kasteel van Laken nieuwe plafonds, wandkasten en airconditioning. Ook de parketvloer van het lokaal – gebruikt voor de bewaring van ceremoniekleding – werd gerenoveerd. De plinten moesten worden gemaakt uit ‘eerste keus Franse eik’ en voorzien van ‘gefreesd lijstwerk, verwijzend naar het bestaande lijstwerk in de bestaande deurpanelen van het kasteel’. De inbouwkasten zijn opgetrokken uit ‘eerste keuze eiken fineer van Europese oorsprong’ en de schoenenruimte moest worden voorzien van ledlampjes. Kostprijs van de nieuwe dressing: 279.357 euro. Ter vergelijking: volgens de Notarisbarometer bedraagt de prijs van een gemiddeld woonhuis in België 260.145 euro.

De renovatie van het lokaal is voor de Regie der Gebouwen de op drie na grootste koningshuisuitgave uit de periode 2016-2018. Enkel het onderhoud van het park van Laken, de renovatie van de koepel van de Troonzaal van het Paleis in Brussel (289.955 euro) en van de Congoserre (583.290 euro) vielen in die periode nog duurder uit.

2. In het Paleis van Brussel werkt de protocolchef van de koning in Lokaal 42, de secretaris van de koningin in Lokaal 58. In 2018 werden beide ruimtes opgefrist. Kostenplaatje voor de Regie der Gebouwen: 150.363 euro. Volgens de Regie werden de dienstgang en de Congozaal mee opgenomen in de werken. Het ging onder meer om afbraakwerken, nieuwe houten ramen en deuren, parketvloer (uit ‘Europese Eik van 1e keus’, gelegd in visgraatpatroon), vensterbanken uit natuursteen en binnen- en buitenschilderwerk.

3. Een raamcontract voor het onderhoud en werken aan de elektrische installaties van de bureaus van koning Filip en koningin Mathilde in het Paleis van Brussel kostte 67.329 euro in 2016. Daarmee werden de elektrische installatie en verlichting vernieuwd. Voor schilderwerken in het bureau van de koning betaalde de Regie der Gebouwen dat jaar nog eens 32.576 euro. Samen dus goed voor 100.000 euro.

4. In 2018 is het interieur van de Lokalen 106 en 107 in het Paleis van Brussel – een gastenverblijf met een en suitebadkamer – gerestaureerd voor 138.467 euro. De gasten van de koning kunnen voortaan gebruik maken van een inloopdouche met douchetegels uit wit Italiaans Carraramarmer, een badkuip uit wit geëmailleerd gietijzer in een massief eikenhouten badomkasting mét marmertabletten, en een badkraan uit glanzend nikkel met porseleinen handvat.

Foto’s van de gerenoveerde ruimtes wenst de Regie niet vrij te geven, ‘om de veiligheid van de betrokken gebouwen en hun gebruikers en bezoekers’ niet in het gedrang te brengen.

Meer info op www.koningshuizen.be.

Partner Content