Karl-Heinz Lambertz laat weten dat zijn visie op het federalisme niet verzoenbaar is met die van N-VA. Dat zegt hij in een reactie op de congresteksten die de Vlaams-nationalisten bekendmaakten.

Volgens Lambertz hebben de teksten de verdienste te bestaan. "Ze verduidelijken eindelijk het standpunt van N-VA ten aanzien van de maandenlang aangehouden warrigheid rond het confederalisme", vindt hij. "Vandaag weten we zeer duidelijk wat er achter dat concept schuilgaat."

Stap achteruit

Zelf schoof Lambertz steeds een federale staat met vier entiteiten naar voren, dus inclusief de zijne. Voor een concept dat uitgaat van slechts twee entiteiten - Vlaanderen en Wallonië - loopt hij dus allerminst warm. De Duitstalige minister-president vreest dat het voor zijn gemeenschap zelfs een stap achteruit zou betekenen.

Ook tegen een ontmanteling van de federale staat verzet Lambertz zich. "Met deze voorstellen wordt het federale niveau uitgehold om er een lege huls van te maken. ik verzet me tegen de vernietiging van de federale verantwoordelijkheid over de sociale zekerheid", aldus de socialist.

Voor Lambertz ligt de huidige prioriteit hoe dan ook bij de uitvoering van de zesde staatshervorming. (Belga/TE)

Karl-Heinz Lambertz laat weten dat zijn visie op het federalisme niet verzoenbaar is met die van N-VA. Dat zegt hij in een reactie op de congresteksten die de Vlaams-nationalisten bekendmaakten.Volgens Lambertz hebben de teksten de verdienste te bestaan. "Ze verduidelijken eindelijk het standpunt van N-VA ten aanzien van de maandenlang aangehouden warrigheid rond het confederalisme", vindt hij. "Vandaag weten we zeer duidelijk wat er achter dat concept schuilgaat."Zelf schoof Lambertz steeds een federale staat met vier entiteiten naar voren, dus inclusief de zijne. Voor een concept dat uitgaat van slechts twee entiteiten - Vlaanderen en Wallonië - loopt hij dus allerminst warm. De Duitstalige minister-president vreest dat het voor zijn gemeenschap zelfs een stap achteruit zou betekenen.Ook tegen een ontmanteling van de federale staat verzet Lambertz zich. "Met deze voorstellen wordt het federale niveau uitgehold om er een lege huls van te maken. ik verzet me tegen de vernietiging van de federale verantwoordelijkheid over de sociale zekerheid", aldus de socialist.Voor Lambertz ligt de huidige prioriteit hoe dan ook bij de uitvoering van de zesde staatshervorming. (Belga/TE)