Kafka in Brussel: ‘Plannen van tunnels opgeslagen in brugpijlers en verorberd door muizen’

© Belga

De bijzondere commissie over de staat van de Brusselse tunnels zal niet alle archiefdocumenten kunnen inkijken. De documenten zijn immers opgeslagen in de pijlers van de viaducten op de E40.

Tijdens de hoorzitting van een aantal gewezen verantwoordelijken van Mobiel Brussel onthulde Christian Debuysscher, oud-diensthoofd van de cel kunstwerken van Mobiel Brussel, dat een deel van de archieven in de jaren negentig gestockeerd werd … in de brugpijlers van het Reyerscomplex. De muizen hebben zich aan de documenten tegoed gedaan, voegde hij er nog aan toe.

Het ging om de archieven over de bouw van bruggen of tunnels in het Brussels gewest voor de overheveling van de wegeninfrastructuur, inclusief de kunstwerken, naar de gewesten.

Hotel

Gewezen directeur-generaal Jean-Claude Moureau verduidelijkte dat de dienst in die periode tijdelijk gehuisvest was in een hotel. En daar was geen plaats voor een archief. De documenten werden opgeslagen in de pijlers van de viaducten op de E40 bij het verlaten van de Reyerstunnel richting Luik.

De huidige topman van Mobiel Brussel, Jean-Paul Gailly, verklaarde tijdens de vorige hoorzitting in de tunnelcommissie dat bij de overdracht van de tunnels en bruggen van de federale naar de Brusselse administratie documenten verloren gegaan zijn, onder meer een deel van de plannen van de Stefaniatunnel. Mogelijk waren deze ook in de pijlers opgeslagen.

Lachwekkend

Debuysscher verweet Bruno De Lille (Groen) dat hij als staatssecretaris weigerde ingenieurs en personeel aan te werven “omdat de groenen niet van tunnels houden”. De Lille, lid van de commissie, noemde de beschuldigingen “lachwekkend” als ze niet zo ernstig waren. Debuysscher zei dat zijn aanval op De Lille niet “persoonlijk” bedoeld was, maar dat hij zijn uiteenzetting “wat luchtiger” wilde maken. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content