Joy Donné (N-VA), de voormalige rechterhand van Jan Jambon: ‘Het worden vijf moeilijke jaren voor de Vlaamse regering’

Joy Donné (N-VA) © Ilia Lavrysen

Joy Donné (N-VA), ex-kabinetschef van Jan Jambon, hoopt dat het Vlaams Parlement kan leren van zijn stijl.

De Vlaamse regering van minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft er een woelige eerste week opzitten. Met enkele uitspraken op een diner van het Vlaamsgezinde medium Doorbraak zette Jambon het parlement op stelten. Het kwam zelfs tot een aanvaring met Meyrem Almaci (Groen). ‘ Da gade gij niet bepalen’, riep Jambon haar op een gegeven moment toe.

Joy Donné vindt de hetze rond dat debat ‘wat overdreven’. De ex-kabinetschef van vicepremier Jambon ruilt de coulissen voor het parlement, waar hij zijn opwachting maakt als eerste opvolger van Vlaams minister Zuhal Demir. ‘In de Kamer zie je wel andere dingen. Daar had men er geen zaak van gemaakt’, zegt hij. ‘Trouwens, Jan heeft gezegd dat hij meer rekening zal houden met de gewoonten in het Vlaams Parlement. Al mag Vlaanderen ook wel wat van de stijl-Jambon overnemen.’

Op het bewuste diner zei hij: ‘De begrotingstabellen liggen op mijn bureau, maar als de oppositie die vraagt dan ben ik juist geneigd ze niet te geven.’

Joy Donné: Dat was een beetje ongelukkig, maar Jan heeft een heel directe stijl, waardoor hij soms straffer uit de hoek komt. Je mag daaruit niet afleiden dat hij geen respect heeft voor het parlement.

Wat verwacht u van de regering-Jambon?

Donné: Het worden vijf moeilijke jaren. Op papier is het een sterke ploeg, maar er zijn een aantal externe factoren die een weerslag kunnen hebben. Enkele partijen krijgen nieuwe voorzitters. En ook de federale regeringsvorming zal spelen.

Joy Donné (N-VA)
Joy Donné (N-VA)© Ilia Lavrysen

Wat wilt u in de Kamer doen?

Donné: Ik ga de wet rond de bestuurlijke handhaving, waarbij burgemeesters meer slagkracht krijgen, weer op tafel leggen. Daarnaast moeten de politierekrutering en de interne politie-organisatiestructuur efficiënter, en moet er een fusie van de politiezones komen. Daarnaast heb ik een goed netwerk in Franstalig België. Ik speel dus ook een rol in de federale onderhandelingen.

Is er een ‘ijzeren logica’ richting Paars-Groen?

Donné: Als je de programma’s van Ecolo en Open VLD naast elkaar legt, zie je weinig overeenkomsten.

En die van de N-VA en de PS?

Donné: Het is aartsmoeilijk, maar als grootste Vlaamse partij heb je nu eenmaal de plicht om met de grootste van Wallonië aan tafel te zitten. De Vlaamse regering zou ook beter werken als er cohesie is met het federale beleid.

‘Een federale regering? Voor mij hoeft het niet’, zei Jambon grappend op het diner. Dat voorspelt niet veel goeds.

Donné: Het meest verbazingwekkende is dat er al een jaar geen regering is en daar relatief weinig ophef over is. Die onverschilligheid is het gevolg van de onmacht. Daarom zie je onder meer dat sterke federale krachten verhuizen naar andere niveaus, zoals Elio Di Rupo (PS) en Charles Michel (MR). Ook de bevolking en de media lijken de schouders op te halen

Vindt u dat erg?

Donné: Als die onmacht en onverschilligheid aantonen dat het federale niveau niet meer werkt, dan bewijst dat ons punt. Ik hoop dat dit een kentering wordt. Uit mijn persoonlijke contacten voel ik dat ook de geesten in Franstalig België aan het rijpen zijn.

Joy Donné (N-VA)
Joy Donné (N-VA)© Ilia Lavrysen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content