José Happart heeft in een interview met La Libre Belgique, dat gepubliceerd werd op de website van de krant, uitgehaald naar zijn eigen partij en naar de Olijfboomcoalitie in Wallonië. De PS verkondigt volgens Happart "geen discours dat doet dromen".

'Ik was mijn tijd gewoon ver vooruit'

De socialist is niet langer politiek actief, maar verkondigt nog graag zijn mening over de politiek. En die doet pijn. Volgens Happart is de regering Di Rupo er niet in geslaagd om de communautaire eisen een halt toe te roepen. "De Vlamingen willen autonomie en ze zullen dat nooit laten vallen. Ik beschikte al sinds 1986 over een confederaal programma, maar dat werd altijd afgewezen. Ik was mijn tijd gewoon ver vooruit".

Happart wil een "intelligent" confederalisme. "Ik meen dat dat de enige manier is om samen in vrede te leven. Voor mij hadden we vanaf 2007 dit confederalisme vertrekkend vanuit de regio's moeten installeren. Zeggen dat we zelf geen vragende partij zijn is een zwaktebod". Het federale niveau zou volgens Happart wel nog steeds bevoegd moeten blijven voor de grote fiscale regels en voor de solidariteitsbeginselen, net als voor het leger.

'Waalse Olijfboomcoalitie bestaat uit kat en hond'

De PS-er is in het interview ook erg scherp voor de Waalse Olijfboomcoalitie. Die bestaat uit "kat en hond", luidt het. Vooral Ecolo krijgt ervan langs, die partij bestaat volgens Happart uit "totalitaire integristen met een dogmatische visie op politiek". Volgens Happart zou Wallonië vandaag al veel verder staan op economisch vlak indien de socialisten voor de liberalen hadden gekozen om samen te regeren.

De PS voelt voor de verkiezingen de hete adem van de extreem-linkse PTB in de nek. Happart brengt daar begrip voor op. "Ze hebben vernieuwende ideeën. Ze zeggen ook niet dat het slechter zal zijn zonder hen, maar beter mét hen". Volgens Happart stevent de PTB af op een klinkend succes in het Luikse. De PS moet zich dan ook niet richten op het stemgedrag in Vlaanderen, tegen de N-VA, maar op het institutionele. (Belga/TE)

José Happart heeft in een interview met La Libre Belgique, dat gepubliceerd werd op de website van de krant, uitgehaald naar zijn eigen partij en naar de Olijfboomcoalitie in Wallonië. De PS verkondigt volgens Happart "geen discours dat doet dromen". De socialist is niet langer politiek actief, maar verkondigt nog graag zijn mening over de politiek. En die doet pijn. Volgens Happart is de regering Di Rupo er niet in geslaagd om de communautaire eisen een halt toe te roepen. "De Vlamingen willen autonomie en ze zullen dat nooit laten vallen. Ik beschikte al sinds 1986 over een confederaal programma, maar dat werd altijd afgewezen. Ik was mijn tijd gewoon ver vooruit". Happart wil een "intelligent" confederalisme. "Ik meen dat dat de enige manier is om samen in vrede te leven. Voor mij hadden we vanaf 2007 dit confederalisme vertrekkend vanuit de regio's moeten installeren. Zeggen dat we zelf geen vragende partij zijn is een zwaktebod". Het federale niveau zou volgens Happart wel nog steeds bevoegd moeten blijven voor de grote fiscale regels en voor de solidariteitsbeginselen, net als voor het leger. De PS-er is in het interview ook erg scherp voor de Waalse Olijfboomcoalitie. Die bestaat uit "kat en hond", luidt het. Vooral Ecolo krijgt ervan langs, die partij bestaat volgens Happart uit "totalitaire integristen met een dogmatische visie op politiek". Volgens Happart zou Wallonië vandaag al veel verder staan op economisch vlak indien de socialisten voor de liberalen hadden gekozen om samen te regeren. De PS voelt voor de verkiezingen de hete adem van de extreem-linkse PTB in de nek. Happart brengt daar begrip voor op. "Ze hebben vernieuwende ideeën. Ze zeggen ook niet dat het slechter zal zijn zonder hen, maar beter mét hen". Volgens Happart stevent de PTB af op een klinkend succes in het Luikse. De PS moet zich dan ook niet richten op het stemgedrag in Vlaanderen, tegen de N-VA, maar op het institutionele. (Belga/TE)