Sp.a-voorzitter John Crombez noemt de uitspraken van vicepremier Kris Peeters (CD&V) over de volgende besparingsronde 'onrustwekkend'.

Peeters liet zaterdag in Het Laatste Nieuws optekenen dat "iedereen boven zijn stand leeft", en dat er tijdens de zomermaanden opnieuw bespaard zal worden. 'In juli gaan we pas écht diep snijden', waarschuwt Peeters.

Volgens Crombez is Peeters de voeling met de gewone mens kwijt. "Kris Peeters moet dringend eens buiten komen. Als hij zegt dat iedereen boven zijn stand leeft, is hij de realiteitszin kwijt."

De sp.a-voorzitter vindt de aankondiging van Peeters dan ook verontrustend. "Zijn aankondiging dat de volgende 3 miljard weer zal gehaald worden bij iedereen, is onrustwekkend. Dit betekent opnieuw bij de mensen die werken, die al zo veel hebben ingeleverd en steeds meer facturen krijgen", besluit Crombez.

'Woordvoerder van Bart De Wever'

Niet enkel de spa-voorzitter reageert verontwaardigd op de waarschuwing van vicepremier Peeters. Dat doet ook Kristof Calvo, fractievoorzitter van Groen. Volgens Calvo is Peeters zijn 'ideologisch kompas' kwijt. "Het lijkt wel of Kris Peeters woordvoerder van N-VA voorzitter Bart De Wever is geworden", luidt het in een persbericht.

Calvo pikt het niet dat Peeters aankondigt dat er nieuwe besparingen zitten aan te komen, net nu de federale regering haar besparingsoefening heeft afgerond. Bovendien geeft Peeters hiermee toe dat de regering met een probleem zit.

Vooral de uitspraak van de CD&V'er dat 'iedereen boven zijn stand leeft', schiet bij Calvo in het verkeerde keelgat. "Excuseer? Amper een week na de PanamaPapers schoffeert Kris Peeters alle Belgen die netjes hun belastingen betalen en het soms zelfs moeilijk hebben om rond te komen. De regering haalt meer bij langdurig zieken dan bij de fiscale toeristen in Panama."

'Niet mensen maar overheid leeft boven haar stand'

Behalve uitt de hoek van de oppositie krijgt CD&V-vicepremier ook kritiek van Open Vld. "De overheid moet eerst naar zichzelf kijken", luidt de reactie van Kamerlid Egbert Lachaert. De uitspraak van Peeters doet Lachaert verwijzen naar een oude affiche van de PVV, de voorganger van Open Vld. 'Niet u maar de staat leeft boven z'n stand' stond daarop te lezen. "Het is een oud citaat van Willy De Clercq, maar nu brandend actueel", legt Lachaert uit.

Lachaert noemt de communicatie van Peeters 'vreemd'. Hij verwijst daarbij naar het regeerakkoord, waarin staat dat de regering-Michel de structuren zal vereenvoudigen en zal waken over de kostenefficiëntie en een kleiner overheidsbeslag.

(VTM/Belga/BO)

Sp.a-voorzitter John Crombez noemt de uitspraken van vicepremier Kris Peeters (CD&V) over de volgende besparingsronde 'onrustwekkend'. Peeters liet zaterdag in Het Laatste Nieuws optekenen dat "iedereen boven zijn stand leeft", en dat er tijdens de zomermaanden opnieuw bespaard zal worden. 'In juli gaan we pas écht diep snijden', waarschuwt Peeters.Volgens Crombez is Peeters de voeling met de gewone mens kwijt. "Kris Peeters moet dringend eens buiten komen. Als hij zegt dat iedereen boven zijn stand leeft, is hij de realiteitszin kwijt." De sp.a-voorzitter vindt de aankondiging van Peeters dan ook verontrustend. "Zijn aankondiging dat de volgende 3 miljard weer zal gehaald worden bij iedereen, is onrustwekkend. Dit betekent opnieuw bij de mensen die werken, die al zo veel hebben ingeleverd en steeds meer facturen krijgen", besluit Crombez.Niet enkel de spa-voorzitter reageert verontwaardigd op de waarschuwing van vicepremier Peeters. Dat doet ook Kristof Calvo, fractievoorzitter van Groen. Volgens Calvo is Peeters zijn 'ideologisch kompas' kwijt. "Het lijkt wel of Kris Peeters woordvoerder van N-VA voorzitter Bart De Wever is geworden", luidt het in een persbericht. Calvo pikt het niet dat Peeters aankondigt dat er nieuwe besparingen zitten aan te komen, net nu de federale regering haar besparingsoefening heeft afgerond. Bovendien geeft Peeters hiermee toe dat de regering met een probleem zit. Vooral de uitspraak van de CD&V'er dat 'iedereen boven zijn stand leeft', schiet bij Calvo in het verkeerde keelgat. "Excuseer? Amper een week na de PanamaPapers schoffeert Kris Peeters alle Belgen die netjes hun belastingen betalen en het soms zelfs moeilijk hebben om rond te komen. De regering haalt meer bij langdurig zieken dan bij de fiscale toeristen in Panama."Behalve uitt de hoek van de oppositie krijgt CD&V-vicepremier ook kritiek van Open Vld. "De overheid moet eerst naar zichzelf kijken", luidt de reactie van Kamerlid Egbert Lachaert. De uitspraak van Peeters doet Lachaert verwijzen naar een oude affiche van de PVV, de voorganger van Open Vld. 'Niet u maar de staat leeft boven z'n stand' stond daarop te lezen. "Het is een oud citaat van Willy De Clercq, maar nu brandend actueel", legt Lachaert uit. Lachaert noemt de communicatie van Peeters 'vreemd'. Hij verwijst daarbij naar het regeerakkoord, waarin staat dat de regering-Michel de structuren zal vereenvoudigen en zal waken over de kostenefficiëntie en een kleiner overheidsbeslag. (VTM/Belga/BO)