De Franstalige minister van Onderwijs Joëlle Milquet (CDH) is gisterenavond urenlang verhoord in het kader van het onderzoek naar "fictieve jobs" in haar kabinet van Binnenlandse zaken en Gelijke Kansen in 2014. Dat meldt Le Vif/L'Express. Of de minister in verdenking is gesteld, is nog onduidelijk.

Het Brusselse parket-generaal geeft geen enkel commentaar 'om de serene verloop van het onderzoek niet in gevaar te brengen'.

Le Vif/L'Express vernam dat de huidige Franstalige minister van Onderwijs op dinsdag 16 februari ondervraagd werd in het dossier van de mogelijke fictieve banen in het kabinet van Binnenlandse Zaken in 2014. Het verhoor begon naar verluidt 's morgens en eindigde midden in de nacht.

Verkiezingscampagne

De feiten: in 2014 was Joëlle Milquet minister van Binnenlandse zaken en van Gelijke kansen in de regering-Di Rupo. In februari van dat jaar stelde Le Vif/L'Express zich vragen bij de eigenaardige aanstelling van minstens acht nieuwe medewerkers, op zes maanden van de federale en regionale verkiezingen van 25 mei.

Opvallend aan die medewerkers was dat zij allen Brusselaars van allochtone (Marokkaanse, Turkse en Congolese) origine waren, en de meesten lokale CDH-verkozenen uit Brussel-Hoofdstad, Anderlecht, Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node. Ze moesten haar naar verluidt helpen haar electorale Brusselse campagne in de steigers te zetten, en dan vooral die in de Brusselse wijken waar veel allochtone stemmen te rapen vallen.

Mocht dat waar zijn, dan zou dit ingaan tegen de wet op de verkiezingsuitgaven: verkiezingscampagnes mogen immers niet in elkaar gebokst worden met de hulp van ministeriele kabinetten of federale instellingen en administraties.

Uitzonderlijk

Justitie opende een gerechtelijk onderzoek en de zaak kwam in handen van Frédéric Lugentz, de magistraat die ook het onderzoek voerde naar rechter Leys in de zaak KB-Lux.

In juni vorig jaar werden grootscheepse huiszoekingen uitgevoerd in het kantoor van de minister op het Surlet de Chokierplein, aan de Brusselse Kleine Ring, vlakbij het Vlaamse en federale parlement. Er werden documenten, computers, harde schijven en gsm's in beslag genomen. De onderzoekers hebben de tijd genomen om dat allemaal te analyseren en enkele verhoren af te nemen voor ze Joëlle Milquet op dinsdag 16 februari verhoorden.

'Joëlle Milquet werd niet in verdenking gesteld na dit verhoor, waarop ze al anderhalf jaar aandrong om de aantijgingen van het tijdschrift Le Vif te ontkrachten', zegt meester Adrien Masset. 'Het verhoor is heel sereen verlopen en de minister heeft punt per punt haar versie van de feiten kunnen geven, die alle tenlasteleggingen tegenspreekt. We betreuren nog maar eens de interne lekken naar Le Vif, die duidelijk wijzen op een intentie om schade toe te brengen."

De Franstalige minister van Onderwijs Joëlle Milquet (CDH) is gisterenavond urenlang verhoord in het kader van het onderzoek naar "fictieve jobs" in haar kabinet van Binnenlandse zaken en Gelijke Kansen in 2014. Dat meldt Le Vif/L'Express. Of de minister in verdenking is gesteld, is nog onduidelijk. Het Brusselse parket-generaal geeft geen enkel commentaar 'om de serene verloop van het onderzoek niet in gevaar te brengen'.Le Vif/L'Express vernam dat de huidige Franstalige minister van Onderwijs op dinsdag 16 februari ondervraagd werd in het dossier van de mogelijke fictieve banen in het kabinet van Binnenlandse Zaken in 2014. Het verhoor begon naar verluidt 's morgens en eindigde midden in de nacht. De feiten: in 2014 was Joëlle Milquet minister van Binnenlandse zaken en van Gelijke kansen in de regering-Di Rupo. In februari van dat jaar stelde Le Vif/L'Express zich vragen bij de eigenaardige aanstelling van minstens acht nieuwe medewerkers, op zes maanden van de federale en regionale verkiezingen van 25 mei. Opvallend aan die medewerkers was dat zij allen Brusselaars van allochtone (Marokkaanse, Turkse en Congolese) origine waren, en de meesten lokale CDH-verkozenen uit Brussel-Hoofdstad, Anderlecht, Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node. Ze moesten haar naar verluidt helpen haar electorale Brusselse campagne in de steigers te zetten, en dan vooral die in de Brusselse wijken waar veel allochtone stemmen te rapen vallen. Mocht dat waar zijn, dan zou dit ingaan tegen de wet op de verkiezingsuitgaven: verkiezingscampagnes mogen immers niet in elkaar gebokst worden met de hulp van ministeriele kabinetten of federale instellingen en administraties.Justitie opende een gerechtelijk onderzoek en de zaak kwam in handen van Frédéric Lugentz, de magistraat die ook het onderzoek voerde naar rechter Leys in de zaak KB-Lux. In juni vorig jaar werden grootscheepse huiszoekingen uitgevoerd in het kantoor van de minister op het Surlet de Chokierplein, aan de Brusselse Kleine Ring, vlakbij het Vlaamse en federale parlement. Er werden documenten, computers, harde schijven en gsm's in beslag genomen. De onderzoekers hebben de tijd genomen om dat allemaal te analyseren en enkele verhoren af te nemen voor ze Joëlle Milquet op dinsdag 16 februari verhoorden. 'Joëlle Milquet werd niet in verdenking gesteld na dit verhoor, waarop ze al anderhalf jaar aandrong om de aantijgingen van het tijdschrift Le Vif te ontkrachten', zegt meester Adrien Masset. 'Het verhoor is heel sereen verlopen en de minister heeft punt per punt haar versie van de feiten kunnen geven, die alle tenlasteleggingen tegenspreekt. We betreuren nog maar eens de interne lekken naar Le Vif, die duidelijk wijzen op een intentie om schade toe te brengen."