Om de willekeur van de GAS-boetes aan te tonen, roept de Vlaamse Jeugdraad jongeren op om de GAS-wet te overtreden en er een foto van op sociale media te zetten. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Op 9, 10 en 11 mei volgt een 'weekend van burgerlijke ongehoorzaamheid'.

De Vlaamse Jeugdraad trekt samen met verschillende andere jongerenorganisaties ten strijde tegen de GAS-boetes. Ze vinden dat 'normaal jongerengedrag' niet bestraft mag worden. 'Voor alle duidelijkheid: we vragen met aandrang dat deelnemers geen vandalisme plegen. Onze actie klaagt de absurde GAS-boetes aan', zegt woordvoerder Lander Piccart. 'Het gaat om een verbod om in bomen te klimmen, flyeren of lawaaihinder.'

Zo veel mogelijk overtredingen tijdens actieweekend

'Tijdens het actieweekend willen we graag dat jongeren en jeugdwerkers actie voeren en zo veel mogelijk potentiële overtredingen begaan. Door deze zichtbaar te maken via sociale media en de website, willen we aantonen dat de absurditeiten die burgemeesters in hun reglementen schrijven wel degelijk gevolgen hebben voor jongeren en hun organisaties. We roepen meteen ook alle gemeenteraadsleden en nationale politici op om het GAS-reglement in vraag te stellen. En van een volgende federale regering verwachten we een grondige evaluatie van de huidige GAS-wetgeving,' besluit Lander Piccart.

'Weigeren mee te stappen in samenleving die normaal gedrag crimineel benadert'

'Steeds meer wordt normaal gedrag van kinderen, jongeren en jeugdwerk ingeschreven en beschouwd als overlast. Daarom laten we van ons horen, want we weigeren mee te stappen in een samenleving die normaal gedrag van jongeren en jeugdwerk crimineel benadert. Een reglement dat nooit duidelijk is én jongeren viseert, daar krijgen we last van.'

'Foto's kunnen als bewijslast gebruikt worden'

Docent aan de Universiteit Antwerpen Patrick Van Eecke, specialist internetrecht, waarschuwt dat de jongeren zich ervan bewust moeten zijn dat ze een GAS-boete kunnen krijgen. 'Als de plaatselijke autoriteiten zo'n foto op het internet zien, kunnen ze die als bewijslast gebruiken. Het gaat immers om foto's van overtredingen die doelbewust op een publiek forum geplaatst worden.' (Belga/EE)

De Vlaamse Jeugdraad trekt samen met verschillende andere jongerenorganisaties ten strijde tegen de GAS-boetes. Ze vinden dat 'normaal jongerengedrag' niet bestraft mag worden. 'Voor alle duidelijkheid: we vragen met aandrang dat deelnemers geen vandalisme plegen. Onze actie klaagt de absurde GAS-boetes aan', zegt woordvoerder Lander Piccart. 'Het gaat om een verbod om in bomen te klimmen, flyeren of lawaaihinder.' 'Tijdens het actieweekend willen we graag dat jongeren en jeugdwerkers actie voeren en zo veel mogelijk potentiële overtredingen begaan. Door deze zichtbaar te maken via sociale media en de website, willen we aantonen dat de absurditeiten die burgemeesters in hun reglementen schrijven wel degelijk gevolgen hebben voor jongeren en hun organisaties. We roepen meteen ook alle gemeenteraadsleden en nationale politici op om het GAS-reglement in vraag te stellen. En van een volgende federale regering verwachten we een grondige evaluatie van de huidige GAS-wetgeving,' besluit Lander Piccart.'Steeds meer wordt normaal gedrag van kinderen, jongeren en jeugdwerk ingeschreven en beschouwd als overlast. Daarom laten we van ons horen, want we weigeren mee te stappen in een samenleving die normaal gedrag van jongeren en jeugdwerk crimineel benadert. Een reglement dat nooit duidelijk is én jongeren viseert, daar krijgen we last van.' Docent aan de Universiteit Antwerpen Patrick Van Eecke, specialist internetrecht, waarschuwt dat de jongeren zich ervan bewust moeten zijn dat ze een GAS-boete kunnen krijgen. 'Als de plaatselijke autoriteiten zo'n foto op het internet zien, kunnen ze die als bewijslast gebruiken. Het gaat immers om foto's van overtredingen die doelbewust op een publiek forum geplaatst worden.' (Belga/EE)